A kormány május végéig benyújtja a jövő évi adótörvényeket, így az Országgyűlés várhatóan június 29-éig ülésezik – közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság csütörtöki ülése után. A tervezett napirend szerint döntés várható a miniszteri fizetések csökkentéséről is.

A jövő héten kétnapos ülés tart a Ház. A napirend szerint várhatóan zárószavazás lesz egyebek között a miniszteri fizetések csökkentését tartalmazó törvénymódosításról, amely a Bajnai-kormány válságkezelő programjának első elemei közé tartozik.
   

A javaslat megteremti annak lehetőségét, hogy a miniszterelnök az egyes miniszterek illetményét legfeljebb 15 százalékkal csökkentse. Ez a megoldás azt szolgálja, hogy a független alkotmányos szervek miniszteri illetményre jogosult tisztségviselőinek illetménye ne csökkenjen, az ugyanis arra teremtene veszélyes precedenst, hogy az Országgyűlés a még tőle is független közjogi tisztségviselőkre az illetményük meghatározásán keresztül gyakorol nyomást.
   

A javaslat másik eleme szerint az állami vezetők nem válthatják ki pénzben a ki nem vett szabadságukat, ha hatáskörgyakorlásuk megszűnésétől számított harminc napon belül ismét állami vezetővé választják őket. A harmadik rendelkezés arról szól, hogy a jövőben a miniszterelnök, a miniszter és az államtitkár nem lesz jogosult jubileumi jutalomra, ez a juttatás csak a szakállamtitkárok esetében marad fenn.
   

A tervezett napirendből kiderül, hogy szintén zárószavazás várható a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló betétbiztosítást érintő módosításáról. Eszerint a kártalanítás összege 13 millió forintról 50 ezer euróra módosul, míg a kifizetés ideje 3 hónapról 20 munkanapra csökken.
   

Záróvita és zárószavazás lesz a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményét érintő törvények módosításáról, miszerint csak súlyos jogsértés esetén nem lehetnek ajánlattevők közbeszerzési eljárásokban a cégek, viszont ekkor az állami támogatásokból is kizárják magukat. Súlyos jogsértésnek minősül – egyebek mellett – a bejelentés nélküli foglalkoztatás, a külföldiek illegális foglalkoztatása, de a szakszervezeti jogok megsértése is.
   

Az Országgyűlés a jövő héten megkezdi a büntető törvénykönyv átfogó módosításának tárgyalását, amely elsősorban az eljárások gyorsítását, egyszerűsítését, hatékonyabbá tételét szolgálja egyebek között a tárgyalásról lemondásra, a bíróság elé állításra és a tárgyalások előkészítésére vonatkozó változtatásokkal, illetve a tárgyalási őrizet intézményének létrehozásával. A javaslat szerint változnának az előzetes letartóztatás szabályai is, a súlyos, legalább 15 éves szabadságvesztéssel büntethető cselekmények esetén a jelenlegi 3 évről 4-re növekedne a letartóztatás időtartama.
   

Szintén elkezdődik az általános vitája annak a törvényjavaslatnak, amely alapján gumibotot kaphatnának a közterület-felügyelők, gázsprayt a polgárőrök, valamint korlátoznák a motorosok és kvadosok mozgásterét az erdőkben.