Június végétől ujjlenyomat is lesz az új útlevelekben

2009.05.27. MTI

Június 28-a után az útleveleknek tartalmaznia kell - másodlagos biometrikus adatként - a tulajdonos ujjlenyomatát, de a korábban kiállított úti okmányok is érvényesek lejáratukig - közölte a kormányszóvivő kedden.

Budai Bernadett a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: erről a múlt héten döntött a kormány, annak alapján, hogy az egységes formai és biztonsági követelmények érvényesítése érdekében még 2006-ban az Országgyűlés- az uniós tagállamokkal együtt - elfogadta a biometrikus útlevél bevezetését.

Felidézte: a korábbi döntés értelmében a 2006. augusztus 29-e után kiállított vörös színű okmányokban - kék színű elődeikkel szemben - már chip van, amely tartalmazza az útlevél tulajdonosának arcképét, mint elsődleges biometrikus azonosítót, illetve a tulajdonos személyes adatait.

Ennek második állomása, amelyről a múlt héten döntött a kormány, miszerint idén június 28-a után az útleveleknek tartalmaznia kell - másodlagos biometrikus adatként - a tulajdonos mutatóujjának lenyomatát, ami biztonságosabbá teszi az okmányok használatát és megnehezíti a személyes adatokkal való visszaélést.

Budai Bernadett hangsúlyozta: az új útlevél kibocsátása nem jelenti azt, hogy azonnal le kell cserélni a régieket. A korábban kiállított úti okmányok továbbra is használhatók, lejáratukig érvényesek.
 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
JOGALKOTÁS