Felfüggesztett börtön a társát meglövő somogyi határrendésznek

2009.06. 9. MTI

Másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen a Somogy Megyei Bíróság Katonai Tanácsa hétfőn azt a volt somogyi határrendészt, aki a múlt év decemberében járőrözés közben véletlenül meglőtte a társát.

A 42 éves elsőrendű vádlottat szolgálatban elkövetett kötelességszegésben, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben, lőfegyverrel, lőszerrel visszaélésben és felbujtóként bűnpártolásban találta bűnösnek a bíróság.


A 31 éves másodrendű vádlottat - a meglőtt járőrt - a bíróság kötelességszegés és bűnpártolás miatt - ugyancsak bűnösnek mondta ki, és nem jogerősen - 10 hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.


Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlottak és védőik, valamint az ügyész háromnapi gondolkodást kért.


A két főtörzsőrmester először azt vallotta, hogy egy ismeretlen személy, vélhetően orvvadász lőtt rájuk, később azonban kiderült, hogy az egyik határrendész véletlenül adott le egy lövést, ami a társát a könyökén találta el.


A súlyos sérülést egy, a rendőrségnél nem rendszeresített sportpisztoly okozta, amihez a házkutatás során lőszereket is találtak a rendőrök.


A fegyvert elsütő vádlott a nem létező orvvadászról szóló történetet - a vallomása alapján - azért találta ki, mert tartott a következményektől. Társa azért fogadta el a kitalált meséről szóló javaslatot, mert mielőbb kórházba akart kerülni, ám másnap a parancsnokának bevallotta, hogy nyulakra akartak vadászni.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG