Közbeszerzésről érthetően - fókuszban az elektronikus közbeszerzés | Budapest, 2019. április 4. csütörtök | Regisztráljon most!

Az OVB jogsértő módon nem bírált el egy kifogást

2009.06.17. MTI

Az Országos Választási Bizottság (OVB) jogsértő módon nem bírált el egy kifogást az európai parlamenti (EP) választás idején - állapította meg felülvizsgálati eljárásban hozott végzésében kedden a Legfelsőbb Bíróság (LB).

A bíróság az OVB határozatát a felülvizsgálati kérelem által érintett részében megváltoztatta, a kifogásnak részben helyt adott és megállapította a jogsértést.


Az indoklás szerint egy magánszemély június 8-án kifogást nyújtott be, azt sérelmezve, hogy az OVB egy panaszt nem a törvény által előírt határidőn belül tárgyalt (hanem a határidő lejárta után egy órával kezdődött ülésen) és a bizottság elnöke a június 7-i ülés végén nem határozta meg a következő ülés időpontját. Azt kérte, hogy állapítsák meg a jogsértést és az OVB-t tiltsák el a jogsértéstől.


Az OVB június 10-én kelt határozatában a kifogást elutasította, a magánszemély emiatt fordult az LB-hez, kérve, hogy a bíróság változtassa meg a határozatot és a kifogásnak adjon helyt. Álláspontja szerint a kifogás elbírálására nem a törvényes határidőn belül került sor, emellett a választási eljárásról szóló törvény alapelveibe ütköző módon az OVB elnöke mulasztást követett el, amikor nem tette lehetővé a kifogás három napon belüli elbírálását.


Az LB megállapította, hogy a felülvizsgálat iránti kérelem alapos volt, a kérelmező megalapozottan hivatkozott a határidőket előíró jogszabályra, ám a jogsértés az ügy érdemi elbírálására nem volt kihatással. A bíróság nem látott lehetőséget a jogsértéstől való eltiltásra, mivel a testület saját magára nézve kötelező határozatot nem hozhat.


A kérelmező alaptalanul hivatkozott arra, hogy a határidő elmulasztása az alapelveket is sérti. A kifogás elbírálására sor került, azaz az OVB ellátta a feladatát, a határozata elleni jogorvoslatot biztosította, az eljárási késedelem az ügy érdemére nem hatott ki - olvasható a végzésben.
 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI PARLAMENT
VÁLASZTÁS
LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG
OVB