Július 1-jén életbe lép a nyári kamionstop

2009.06.30. Jogi Fórum / Magyarország.hu

Július 1-jétől augusztus 31-ig, szombat délután 15 órától vasárnap 22 óráig nem közlekedhetnek a közutakon a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik, vontatók és lassú járművek.

Július elsején életbe lép a nyári kamionstop a közutakon. Az erről szóló kormányrendelet hatálya kiterjed a 7,5 tonnát meghaladó magyar vagy külföldi hatósági jelzéssel ellátott tehergépkocsira, vontatóra, mezőgazdasági vontatóra, lassú járműre, valamint e járművekből és pótkocsiból álló járműszerelvényre.

Ezek a tehergépkocsik a magyarországi közutakon július 1-jétől augusztus 31-éig, szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig, munkaszüneti napokon a megelőző nap 22 órától a munkaszüneti nap 22 óráig nem közlekedhetnek. A korlátozás nem vonatkozik az EURO 3-as környezetvédelmi osztály besorolású, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsira.

A kormányrendelet szerint a közlekedési miniszter veszélyhelyzetben a végrehajtást meghatározott időtartamra - a környezetvédelemért felelős miniszter véleményének figyelembevételével - felfüggesztheti. A tilalom alól meghatározott feltételek mellett felmentést lehet kérni, továbbá a kormányrendelet felsorolja azokat a járműveket, eseteket, amelyekre nem vonatkozik a kamionforgalom hétvégi korlátozása.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZLEKEDÉS