Információcsere - Újabb magyar-román román „adóügyi csúcs”

2009.07. 6. Jogi Fórum / APEH

Dr. Szikora János az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke, és Sorin Blejnar a román Pénzügyigazgatási Nemzeti Ügynökség (ANAF) elnöke 2009. június 29-30. között Budapesten tárgyalt. A munkalátogatáson értékelték a tavaly októberben kötött adóügyi megállapodás eddigi menetét, illetve konkretizálták az együttműködés végrehajtását.

A legutóbbi elnöki szintű találkozóra Aradon, 2009 márciusában került sor az ANAF újonnan kinevezett elnöke, Sorin Blejnar úr meghívására. A legutóbbi találkozón a két elnök megegyezett abban, hogy a jövőben a magyar és a román adóhatóság közösen lép fel az adócsalás ellen, illetve az adók és illetékek behajtásában. Az aradi találkozón megerősítették az APEH és az ANAF között 2008. október 21-én aláírt adóügyi megállapodásban foglaltakat, és egyetértettek abban is, hogy a társhatóságok kölcsönösen törekedni fognak az adók és adók módjára behajtandó köztartozások hatékonyabb behajtására.

A most megtartott kétnapos ülés napirendi pontjai között szerepelt a tavaly aláírt együttműködés azon része, amely rögzíti a kölcsönös együttműködést és szükség szerint tapasztalat cserét a két állam közötti követelések behajtása területén.

A hétfőn és kedden tartott tanácskozáson kiemelt szerepet kapott a közvetlen adókat érintő automatikus információcsere, mind az APEH, mind az ANAF vállalta, hogy a közvetlen adók bizonyos típusai tekintetében a tudomására jutott információkat automatikusan átadja a másik fél részére.

Fontos napirendi pont volt továbbá a megkeresések alapján történő - az általános forgalmi adót és közvetlen adókat érintő - információcsere területén jelentkező együttműködés továbbfejlesztését.

  • kapcsolódó anyagok
APEH
ADÓZÁS
KÜLFÖLDI KORMÁNYZATOK