Vöröscsillag-ügy - A házelnökhöz, a kormányfőhöz és az Ab elnökéhez fordul Vajnai Attila

2009.07.15. MTI

Az Országgyűlés elnökéhez, a kormányfőhöz és az Alkotmánybíróság elnökéhez fordul a vörös csillag rehabilitálásáért évek óta küzdő Vajnai Attila, hogy felhívja a figyelmüket: annak ellenére nem történt az ügyben máig semmi, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság tavaly nyáron jogellenesnek ítélte, hogy őt a szimbólum viseléséért korábban büntették.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökhelyettese - aki néhány perccel azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy az egyik fővárosi rendőrkapitányságon visszakapta a tőle május közepén elkobzott vörös csillagot - arról beszélt: kedvező elmozdulást lát a hazai hatósági gyakorlatban, mivel ma már nem tesznek egyenlőséget a fasiszta, újfasiszta szimbólumok és az általa többször nyilvánosan viselt jelkép között. A hatóságok eljárásában is érvényesül végre az az elv, hogy "a náci beszéd tilos, a vörös csillag szabad" - jelentette ki az eseményen Vajnai Attila, hozzátéve, akkor ér véget a küzdelme, amikor az Alkotmánybíróság kimondja, hogy ellentétes az alaptörvénnyel a vörös csillag viselésének tilalma, a parlament pedig megsemmisíti ezt a jogszabályi passzust.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2008. július 8-án nyilvánosságra hozott döntésében kimondta: sérült a szabad véleménynyilvánításhoz való joga, amikor önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt a Fővárosi Bíróság 2005-ben elmarasztalta. Határozatában az európai bíróság elismerte, hogy a kommunizmus alatt elkövetett közismert és tömeges emberi jogi jogsértések hiteltelenné tették a vörös csillagot, és ilyen jelkép nyilvános használata rossz érzeteket kelthet a múltbeli áldozatokban és hozzátartozóikban. Ámde - folytatódott a verdikt - csaknem két évtizeddel a pluralizmusba történt átmenet után Magyarország szilárd demokráciának bizonyult, és nincs arra utaló bizonyíték, hogy reálisan fennállna a kommunista diktatúra visszaállításának veszélye. Márpedig a vörös csillag által keltett rossz érzetek - bármennyire is érthetőek - önmagukban nem szabhatnak korlátot a véleménynyilvánítás szabadságának. Vajnai Attila ellen először azért indult eljárás, mert 2003 februárjában - a Munkáspárt alelnökeként - ötágú vörös csillagot tűzött a zakójára egy utcai rendezvényen.

  • kapcsolódó anyagok
ALAPJOGOK
EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGA