Az Európai Bizottság már régóta elkötelezett a nyugat-balkáni állampolgárok vízummentes utazása mellett, és ezt az elkötelezettséget ma a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia állampolgárai számára a vízummentes utazás lehetőségét biztosító javaslat elfogadásával is megerősítette.

A mostani javaslat lehetővé teszi e három ország állampolgárai számára, hogy az új biometrikus útlevelekkel a schengeni országokba [1] utazhassanak. A Bizottság javaslatát a Tanácsnak jóvá kell hagynia, az Európai Parlamenttel való konzultációt követően. A Bizottság változatlanul elkötelezett az Albánia, valamint Bosznia és Hercegovina állampolgárai számára nyújtandó vízumliberalizáció mellett, azonban ezek az országok még nem teljesítették az ahhoz szükséges feltételeket, hogy a mai javaslatban szerepeljenek. Ha a reformok ütemét fenntartják és valamennyi feltételt teljesítik, a Bizottság elképzelhetőnek tartja, hogy 2010 közepére ezeket az országokat tartalmazó új javaslatot terjesszen elő.

A Bizottság javaslatának előterjesztésekor a Bizottság jogérvényesülésért, szabadságért és biztonságért felelős alelnöke, Jacques Barrot azt nyi latkozta: „Javaslatunk valóban jó hír a nyugat-balkáni emberek, különösen Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia állampolgárai számára. Tudom, hogy a vízummentes utazás milyen sokat jelent nekik. A mai javaslat ezen országok hatóságainak és állampolgárainak a feltételek teljesítése érdekében végzett intenzív és kemény munkájának eredménye. Gratulálok nekik ehhez a teljesítményhez.”

A bővítésért felelős biztos, Olli Rehn hozzátette: „Célunk és szilárd meggyőződésünk, hogy Albánia, valamint Bosznia és Hercegovina is hamarosan követi ezeket az országokat. A menetrend továbbra is érvényes, és még mindig teljes mértékben teljesíthető, ha az érintett országok hatóságai teljes mértékben elkötelezik magukat megvalósítása mellett. Ha ez a haladás továbbra is rohamos léptekkel folytatódik, úgy gondolom, mindkét ország hamar utoléri szomszédait. Ha az összes feltételt teljesítik, a Bizottság elképzelhetőnek tartja, hogy 2010 közepére ezeket az országokat tartalmazó új javaslatot terjesszen elő.”

A vízummentes utazás lehetőségének biztosítása az EU nyugat-balkáni politikájának sarokkövét jelenti. Az emberek közötti közvetlen kapcsolatok megkönnyítése hozzájárul az üzleti lehetőségek bővüléséhez és lehetőséget biztosít a térség polgárainak, hogy jobban megismerhessék az Uniót. A vízummentes utazás azonban csak akkor lehetséges, ha a szükséges biztonsági követelmények teljesülnek. A Bizottság ezért a vízumliberalizációról szóló párbeszédet indított a nyugat-balkáni országokkal. A Bizottság által előterjesztett menetrendek alapján az országok jelentős előrehaladást értek el az útlevelek biztonságának javítása, a határellenőrzés erősítése, a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem intézményi kereteinek megerősítése, valamint a külkapcsolatok és az alapvető jogok terén.

A Bizottság szorosan figyelemmel kísérte előkészületeiket. A feltételek az összes ország számára azonosak voltak. Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság teljesítette a szükséges feltételeket. Szerbia és Montenegró esetében a vízummentesség hatályba lépése attól fog függni, hogy e javaslat Tanács általi elfogadásának időpontjáig teljesítik-e a menetrendjükben szereplő összes még lezáratlan kritériumot. Albániának, valamint Bosznia és Hercegovinának még további erőfeszítéseket kell tennie, hogy kedvező ajánlást kapjon a Bizottságtól.

Albániában és Bosznia és Hercegovinában még hiányosságok mutatkoznak a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem, az útlevélkiadási eljárás gyenge pontjainak kezelése, valamint a határellenőrzés és a migrációkezelés terén.

(Az ENSZ BT 1244/99. határozatában foglaltak szerinti) Koszovó lakosai szintén nem részesülnek majd a vízumliberalizáció előnyeiből. Koszovó területén még nem állnak fenn a vízumliberalizáció technikai feltételei. E téren a Bizottság továbbra is szorosan együttműködik majd a szerb és a koszovói hatóságokkal, és vizsgálja a vízumkérdés kezelésének lehetőségeit.

Barrot alelnök tevékenységeiről bővebb információt talál internetes oldalán, az alábbi címen:

http://ec.europa.eu/commission_barroso/barrot/welcome/default_en.htm

***

[1] Az összes uniós tagállam, kivéve az Egyesült Királyságot és Írországot; ezenkívül Svájc, Norvégia és Izland.