Közbeszerzésről érthetően - fókuszban az elektronikus közbeszerzés | Budapest, 2019. április 4. csütörtök | Regisztráljon most!

Izland benyújtotta tagfelvételi kérelmét az Európai Unióba

Pénteken (2009. július 17.) Izland hivatalosan benyújtotta csatlakozási kérelmét az Európai Unió soros elnökségéhez. Erre mindössze egy nappal azután került sor, hogy a reykjavíki parlament szűk többsége megszavazta az erről szóló döntést.v

„Most megvárjuk, hogy mint mond az unió” – mondta ezzel kapcsolatban az izlandi külügyminisztérium szóvivője. Elemzők szerint, ha a tárgyalások az ország felkészültségének megfelelően jól haladnak, akkor Izland a belépésre várók sorának elejére ugorhat. Így megelőzhetné a csatlakozással akár Horvátországot is, mely ország eredeti tervek szerint 2011 körül szeretett volna csatlakozni a Közösséghez, ám ez a céldátum a jelenlegi horvát-szlovén határvita következtében veszélybe került.

A csatlakozási kérelem benyújtása ellenére az izlandi lakosság továbbra is jelentősen megosztott a kérdésben, mely visszatükröződött a parlamenti szavazás eredményében is: a képviselők közül 33-an támogatták a csatlakozási kérelem benyújtását, míg 28 képviselő ellenezte azt.

Korábban elképzelhetetlennek tűnt, hogy a mindössze 300 ezer lelket számláló kis skandináv ország csatlakozzon az Európai Unióhoz: az ország vezetőinek elsősorban az unió halászati politikája nem tetszett, mely a korábbi érvek szerint gúzsba kötné a halászatnak jelentősen kitett kis ország gazdaságát. Ezek az érvek azonban felülíródni látszódnak, a frissen megválasztott izlandi miniszterelnök egyik első bejelentése ugyanis az volt, hogy a jelenlegi pénzügyi és gazdasági válságtól alaposan megtépázott országot az unióban, és mielőbb az eurózónában szeretné biztonságban tudni.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ
KÜLFÖLDI KORMÁNYZATOK