A közpénzek hatékony, törvényes, ellenőrizhető felhasználása érdekében - Javaslat a szociális kártya bevezetésére

2009.07.21. MTI

Szociális kártya bevezetését szorgalmazza Monok független polgármestere, aki javaslatát levélben továbbította Bajnai Gordon miniszterelnöknek és az Országgyűlés képviselőinek.

Szepessy Zsolt hétfőn írt nyílt levelében úgy fogalmazott: az emberek életét és a közpénzek hatékony, törvényes, ellenőrizhető felhasználását jelentősen meghatározó, összetett problémára kínál megoldási javaslatot.

Mint írta, a különböző címeken nyújtott támogatásokat az emberek sokszor nem a célnak megfelelően használják fel, azok sok esetben a szülők miatt nem jutnak el a gyermekekhez. Emellett az államtól kapott juttatások jelentős része uzsorával foglalkozó, jól szervezett bűnözői csoportokhoz kerül - tette hozzá, rámutatva arra: az államot - és az önkormányzatokat - így több szempontból is kár éri.

A polgármester szerint a társadalmi probléma súlyára való tekintettel a lehető legkorábban, a parlament őszi ülésszakán törvényt kellene alkotni arról, hogy minden juttatást, támogatást, segélyt kizárólag egy bankkártyához hasonló, úgynevezett szociális kártyára utaljanak.

Elképzelése alapján a kártyával csak szerződéses elfogadóhelyeken lehetne fizetni, s csak törvényben meghatározott árukat és szolgáltatásokat lehetne megvásárolni, illetve igénybe venni (általános élelmiszer, ruházat, tanszer, tisztító- és tisztálkodószer, gyógyszer, tüzelő, távfűtés, víz, gáz, villany, lakbér, lakáshitel-törlesztés).

A polgármester alapvető fontosságúnak tartja, hogy a kártya használata folyamatosan nyomon követhető legyen, azt a könnyebb ellenőrzés céljából ellátnák a felhasználó fényképével és saját kezű aláírásával. Javasolta azt is, hogy a szociális kártyát elfogadó üzletek kizárólag olyan boltok lehessenek, amelyeket helyi kis- és középvállalkozók üzemeltetnek, így az összegek az adott településeken maradnának.

Szepessy Zsolt szerint a kártya bevezetésének jelentős gazdaságélénkítő és társadalmi igazságérzetet növelő hatása lenne, s alkalmazásával elkerülhetőek lennének a jövőben a visszaélések.

  • kapcsolódó anyagok
ÖNKORMÁNYZATOK
SZOCIÁLIS SZFÉRA