Másfél milliárdos külső beruházás rabok foglalkoztatására

2001.09.17. Világgazdaság/Németh I. Gergely

Új irányokat keres a fogvatartottak munkáltatási lehetőségeinek bővítésére a büntetés-végrehajtás.

Új irányokat keres a fogvatartottak munkáltatási lehetőségeinek bővítésére a büntetés-végrehajtás. Július óta közterületeken is alkalmazhatnak fogvatartottakat közcélú munkára, míg a börtönök mellett működő állami kft.-k egy része külső cégek által finanszírozott beruházásokkal bővíti tevékenységi körét.

Az önkormányzati és a magánszféra irányába is nyitni kíván a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a fogvatartottak foglalkoztatási helyzetének javítása céljából. A szervezet a mintegy 12 ezer elítélt 5
  • 65 százalékának tud munkát biztosítani, akiknek a többsége a bv-intézmények mellett működő, a fogvatartottak foglalkoztatása céljából létrehozott 12 állami tulajdonban lévő kft.-nél dolgozik -- közölte Bökönyi István. A BVOP vezetője a VG kérdésére elmondta: a mezőgazdasági, ipari és faipari profilú -- munkavédelmi és biztonsági cipőket, bútorokat gyártó --, zömmel alacsony szakképzettséget igénylő bérmunkát végző vállalkozások lefedik a regionális bv-intézmények hálózatát, így további cégek alapítására nincs szükség.

További részletek a Világgazdaság cikkében

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS