Központi Nyomozó Főügyészség - 10 újabb gyanúsított a VII. kerületi ingatlanügyben

2009.07.29. Jogi Fórum / Központi Nyomozó Főügyészség

A különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő bűntető ügyben a főügyészség július hónapban 10 újabb személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

A főügyészség július hónap első felében őrizetbe vette, majd pedig gyanúsítottként hallgatta ki Hunvald György kettős állampolgárságú régi ismerősét - korábbi üzlettársát -, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2003. évtől 2008. év végéig több millió forint vesztegetési pénzt adott át Hunvald Györgynek, aki ennek fejében VII. kerületi önkormányzati megrendelésekkel látta el - összesen mintegy 91 millió forint értékben - az ismerőse érdekeltségébe tartozó céget.

Hunvald György ismerőse Hunvaldék keszthelyi nyaralóingatlanának a kialakítását is több millió forinttal támogatta.

Hunvald György ismerősével folytatólagosan elkövetett kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette megalapozott gyanúját közölte a főügyészség.

A gyanúsított panaszt jelentett be a gyanúsításközlés és az őrizetbe vétel ellen, tagadva a bűncselekmény elkövetését. A nyomozási bíró a gyanúsított lakhelyelhagyási tilalmát rendelte el. A Legfőbb Ügyészség a gyanúsított panaszait elutasította.

Ehhez kapcsolódóan a főügyészség Hunvald György gyanúsítottat folytatólagosan kihallgatta, és vele fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által kötelességszegéssel, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette megalapozott gyanúját közölte.

Hunvald György szintén panasszal élt a közölt újabb bűncselekménnyel szemben, tagadva a bűncselekmény elkövetését. A gyanúsított panaszát a Legfőbb Ügyészség elutasította.

A főügyészség ezen újabb bűncselekményekhez kapcsolódóan - a két gyanúsítottat érintően - több helyszínen házkutatást tartott, amelyek során több releváns bizonyítékot foglalt le.

A 10 új gyanúsított közül 6 fő "strómanként" működött közre az egyes önkormányzati ingatlanokat megvásárló projektcégekben, mivel csak névlegesen voltak a cégek tulajdonosai, illetve ügyvezetői. Ezen személyeket - hasonlóan az ügyben korábban már kihallgatott 5 további "strómanhoz" - közokirat-hamisítás bűntette elkövetésével gyanúsítja a főügyészség, mivel közreműködtek abban, hogy valótlan adatok kerüljenek a közhiteles cégnyilvántartásba.

A gyanúsítottak közül két személy elismerte a terhére rótt bűncselekményeket, míg a többiek tagadták a bűncselekmények elkövetését. Négy személy panasszal élt a gyanúsításközléssel szemben.

A 6 "stróman" 3 eddig még ki nem hallgatott megbízóját - akik a korábban már kihallgatott vállalkozóval együtt a háttérben álló tényleges tulajdonosai voltak az egyes önkormányzati ingatlanokat megvásárló projektcégeknek - felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt vonta eljárás alá a főügyészség.

Mindhárom gyanúsított tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítással szemben.

Az ügyben eddig összesen 16 önkormányzati ingatlan értékesítésével, 346 millió forint vesztegetési pénz átadásával, több önkormányzati lakással, illetve családtag részére történő "jövedelem-kiegészítéssel" kapcsolatban történtek gyanúsításközlések.

Az ügyben szereplő gyanúsítottak a VII. kerületi Önkormányzatnak - a nyomozás eddigi adatai szerint - összesen mintegy 970 millió forint kárt okoztak és további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg.

A Központi Nyomozó Főügyészség ezidáig összesen 21 gyanúsítottat hallgatott ki az ügyben, amely eljárás jelenleg is széles körben folyik.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
ÜGYÉSZSÉG
ÖNKORMÁNYZATOK