Hely és időrögzítésre alkalmas digitális fényképfelvétellel ne csak a nyilvántartásukban való szerepléssel legyenek kötelesek bizonyítani a parkolási társaságok a pótdíjkövetelésük jogosságát. – Az ombudsman a parkolási büntetésekről és a jogbiztonságról

Több éven át húzódtak az ügyek, a Centrum Parkoló Rendszer Kft. – illetve az általa megbízott követeléskezelő – átláthatatlan rendszer alapján követelte a panaszostól a szabálytalan parkolások miatt kivetett pótdíjakat. A felszólításokon nem egyeztek az időpontok és nem voltak fényképek, amelyek a követelést alátámasztották volna. Hosszú vita után a többször megbírságolt autós az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult. Szabó Máté pedig megállapította, hogy nem csak ez az eljárás állt szemben a jogbiztonság követelményével.

Az ombudsman álláspontja szerint visszásságot okozott a követeléskezelő azzal is, hogy a közúti közlekedésről szóló törvény rendelkezéseitől eltérően elévült követelések teljesítésére szólította fel a panaszost, illetve nem jogszerűen érvényesítette követelését vele szemben. Ugyancsak visszás a követeléskezelő eljárása az országgyűlési biztos szerint amiatt is, ha nem bizonyítja fényképfelvétellel a parkolási eseményt, hanem a nyilvántartását tekinti bizonyító erejűnek, valamint a panaszosnak érdemben nem és csak jelentős késedelemmel válaszol.

Szabó Máté a visszásságok orvoslására kérte fel a Centrum Parkoló Rendszer Kft., valamint a követeléskezelő vezetőjét és javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek a parkolási rendelet módosítását, hogy a parkolási társaságok hely és időrögzítésre alkalmas digitális fényképfelvétellel is kötelesek legyenek bizonyítani követelésük jogosságát.