Az önkormányzatok múlt péntektől már élhetnek elővásárlási jogukkal: megvehetik azoktól az adósoktól a lakásukat, akik nem tudják fizetni hitelüket – közölte a kormányszóvivő.

Szollár Domokos hangsúlyozta: augusztus 21-én lépett hatályba a lakáshitelesek megsegítését célzó, az önkormányzatok számára elővásárlási jogot biztosító törvény érintett rendelkezése. Ez a rendelkezés elővásárlási jogot biztosít az önkormányzatoknak, hogy a területükön kényszerárverezésre kerülő ingatlanokat megvásárolják és azokat korábbi tulajdonosainak bérbe adják. Szintén lehetőség nyílik arra, hogy azok is eladhassák lakásaikat az illetékes önkormányzatnak, akik ellen még nem indult végrehajtási eljárás – tette hozzá.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra: a törvényt az Országgyűlés június 15-én fogadta el, amely a június 22-i Magyar Közlönyben jelent meg. Innen számítva a 60. napon lépett életbe, ennyi idő alatt az önkormányzatoknak is lehetőségük volt felkészülni a változásokra.

Szollár Domokos felidézte: az önkormányzatok számára a kormány kiterjesztette a mintegy 60 milliárd forintos “Sikeres Magyarországért” Bérlakás Hitelprogram lehetőségeit, hogy lehetőségük legyen kedvezményes, önrész nélküli hitelt felvenni az elárverezésre kerülő lakások elővásárlásához és bérlakássá tételéhez.

Felhívta a figyelmet arra: a kormány eddig fél tucat intézkedést hozott a lakáshitelesek védelmében. Ide sorolta, hogy a gazdasági válság miatt munkanélkülivé vált, vagy fizetési nehézségekkel küzdő, de munkával rendelkezők átmeneti kölcsönért folyamodhatnak hitelintézetüknél. A kétéves lefutású áthidaló kölcsön meghatározott részére az állam garanciát vállal.

Példaként említette azt is: augusztus 1-én lépett hatályba a hitelintézetekre vonatkozó törvény módosítása, amely korlátozza az egyoldalú szerződésmódosítást, a hitelek egyoldalú drágítását.

A kormányszóvivő a fontos lépések közt említette többek közt, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök július közepén megbeszélést folytatott a bankok vezetőivel, illetve a Bankszövetséggel, majd megállapodtak abban, hogy PSZÁF, a pénzintézetek, a Bankszövetség, a Gazdasági Versenyhivatal, illetve a kormány közösen hoz létre egy érthető, átlátható és tisztességes magatartáskódexet. A kódex többek között tartalmazza a szerződésmódosítások feltételeit, a bankok tájékoztatási feladatait és tisztázza, hogyan kell eljárni, ha az ügyfél nem fizet. A valamennyi bankra kötelezően érvényes kódex kidolgozására szeptember elejéig, a parlament őszi ülésszakának kezdetéig kerülhet sor.