Több magánszemély népszavazást kezdeményez, mert bár szerintük nőnek lenni jó, ám Magyarországon, két évtizeddel a rendszerváltás után is kiszolgáltatottság, mellőzöttség, lemondás – közölte Novák Éva, a Nők a Pályán Egyesület elnöke kedden.

Nem női szervezetek, hanem magánszemélyek kezdeményeztek népszavazást a nők érdekében, és amennyiben az Országos Választási Bizottság jóváhagyja a népszavazási kezdeményezésen feltett kérdést, megkezdik az aláírások gyűjtését – mondta Novák Éva.

A népszavazási íven a következő kérdés szerepel: “Egyetért-e ön azzal, hogy a nők méltó közéleti szereplése vállalásának elérése érdekében az európai parlamenti, az országgyűlési és a helyi önkormányzati választásokról szóló törvények egészüljenek ki olyan rendelkezésekkel, amelyek előírják, hogy csak olyan listát lehet bejelenteni, amelyen egymás után, váltakozva hol az egyik, hol a másik nemhez tartozó személyek szerepeljenek?”

A magánszemélyek által kezdeményezett népszavazási kérelmet kedden adták be az Országos Választási Bizottsághoz – mondta Novák Éva.

A kontinensen alig van olyan ország, amelynek képviseleti intézményeiben és döntéshozatali szintjein a nők jelenléte olyan botrányosan alulreprezentált lenne, mint hazánkban – mondta Novák Éva, emlékeztetve arra, hogy a nők jogait Franciaországban az alkotmány szabályozza, Spanyolországban, Belgiumban a választójogi törvény, a skandináv államokban pedig a pártok jelöltállítási gyakorlata módosult úgy, hogy korrigálja a korábbi diszkriminációt.

A magyar országgyűlésben is volt egy emlékezetes kezdeményezés, amely megpróbálta ezt a kérdést orvosolni, ám a 2007. május 15-én benyújtott törvényjavaslat a nők arányának növeléséről az országgyűlésben és az önkormányzatokban a 2007. november 26-i szavazás során nem kapta meg a szükséges többséget, ugyanezt a javaslatot pedig 2009. februárjában a képviselők már megvitatni sem volt hajlandók – tette hozzá.

A nők döntéshozatalban való nagyobb részvétele nemcsak a nők érdeke, hanem az egész társadalomé, a közéletből ugyanis nagyon hiányzik az empátia, a szolidaritás és a kompromisszum-készség. Ahol pedig a lehetséges közszereplők többségét nem vonják be kellő mértékben a döntésekbe, ott nincs minden rendben, az a társadalom nem a jövőért, hanem a meglévő állapotok konzerválásáért küzd – jegyezte meg Novák Éva.

Amennyiben az országgyűlés tagjai továbbra sem hajlandóak tárgyalni az előttük fekvő törvényjavaslatról, nem marad más út a figyelem felhívására, mint e népszavazás elindítása – tette hozzá, elmondva, a magánszemélyek kezdeményezését számos művész, közéleti szereplő támogatja.