Az, hogy a magyar fél sikeresnek ítéli a magyar és szlovák kormányfő szécsényi találkozóját, nem jelenti azt, hogy a találkozó a szlovákok számára kudarc lenne, mert ebben a helyzetben mindkét fél lehet nyertes. A találkozó igazi nyertesei azonban a szlovákiai magyarok – mondta Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek vasárnap este, reagálva Robert Fico szlovák miniszterelnök nyilatkozatára.

Robert Fico a pozsonyi közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában sikeresnek minősítette a csütörtöki magyar-szlovák kormányfői találkozót, mert a feleknek lehetőségük volt véleményt cserélni a vitás kérdésekben, különösen a szlovák államnyelvtörvény ügyében. “Nem győzelemről vagy vereségről van szó, nem is így értelmeztük” – jelentette ki a szlovák miniszterelnök.

Szollár Domokos erre reagálva hangsúlyozta: a találkozó igazi nyertesei a szlovákiai magyarok, mert a Szécsényben a szlovák és a magyar miniszterelnök által kiadott 11 pontos nyilatkozatban rögzítették, hogy mindkét ország elfogadja a Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosának ajánlásait a nyelvtörvény módosítására vonatkozóan.

Felidézte: az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa, Knut Vollebaek az elmúlt hónapokban több ízben nyilatkozott arról, milyen elvek mentén tartja elképzelhetőnek a vita rendezését. Véleményében a főbiztos rögzítette, hogy az államnyelv védelme legitim, és a szlovák törvény általánosságban összhangban van a nemzetközi standardokkal.

Ehhez azonban azt is hozzáfűzte, hogy a törvénymódosítás felborította a kisebbségek és az állam nyelvi érdekei közötti egyensúlyt, amit helyre kell állítani, és hogy az államnyelv védelmének színvonalára kell emelni a kisebbségi nyelvek védelmét – tette hozzá a kormányszóvivő. Mint mondta, a főbiztos ajánlása szerint a törvényből ki kell iktatni a félreértelmezés lehetőségeit, meg kell szüntetni a létrehozott jogbizonytalanságot. A végrehajtásnak a rugalmasságot és megengedő szellemet kell erősítenie, és kívánatosnak tartana egy átfogó kisebbségvédelmi törvényt.

Szollár Domokos felhívta a figyelmet arra: az elfogadott közös szécsényi nyilatkozat a főbiztos teljes javaslati kosarát felvállalja, az összes ajánlás végrehajtására vonatkozó monitoring-folyamatot tartalmaz, és érdemben bevonja az érintett kisebbséget a helyzet rendezésébe, vagyis egy szlovák-magyar-EBESZ együttműködés kezdődik.

“Olyan folyamat menedzselése indult be, amely az államnyelv törvényt a helyes irányba tereli, a kisebbségi érdekvédelmet szélesebb összefüggésekben is támogatja, nemzetközi szerepvállalással zajlik és mindvégig monitoring alatt tartja a szlovákiai lépéseket” – összegezte a kormányszóvivő.

Hozzátette: a javaslatok következetes végrehajtása megkerülhetetlenné teszi az államnyelvtörvény módosítását.

Közös nyilatkozat Bajnai Gordon és Robert Fico szécsényi találkozójáról