A banki ügyfeleknek, hitelfelvevőknek minden korábbinál nagyobb biztonságot és kiszámíthatóbb viszonyokat teremt a tegnap aláírt magatartási kódex, amit a Bajnai Gordon miniszterelnök kezdeményezésére a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a bankok, a Bankszövetség, a Gazdasági Versenyhivatal és a kormány közösen dolgozott ki.

A pénzügyi válság megnövelte az emberek kiszolgáltatottságát a pénzügyekben, amit tovább súlyosbított, hogy a kedvezőtlen pénzpiaci körülmények között a megnövekedett kockázatok árát a bankok sok esetben ügyfeleikre hárították át. A jogos fogyasztói igényekre, ügyfélpanaszokra válaszul született meg ategnap aláírt dokumentum.

A kódex fő célja, hogy helyreállítsa és megerősítse a hitelfelvevők és a hitelezők közötti bizalmat, nagyobb biztonságot nyújtson az ügyfeleknek. Nem a hitel visszafizetésétől kell megvédeni az embereket, hanem attól, hogy a bank visszaéljen erőfölényével, és veszélybe kerüljön az ügyfelek egzisztenciája, otthona – hangsúlyozza a Miniszterelnöki Hivatal által kiadott közlemény. A magatartáskódex ezért azoknak a kiszolgáltatottságát csökkenti, akik törleszteni akarnak és hajlandóak a bankokkal együttműködni.

A kódexet aláíró pénzügyi szervezetek magukra nézve kötelezőnek ismerik el a kódexben foglaltakat, ami azt jelenti, hogy a hitelintézetek felelős magatartás vállalnak ügyfeleikkel szemben a hitelnyújtást megelőző időszaktól egészen a futamidő lejártáig, beleértve az esetlegesen felmerülő fizetési nehézségek esetét is.

A kódex a felelős hitelezés általános normáinak meghatározása és a szerződéskötés előtti magatartás elveinek lefektetése mellett meghatározza a feltételek futamidő alatti egyoldalú módosítására vonatkozó szabályokat, a fizetési nehézségek kezelésére alkalmas eljárásokat, illetve a végrehajtáshoz kapcsolódó felelős hitelezői magatartás elveit.

A kódex többek közt azt is lefekteti, hogy a kamaton kívüli díjakat, jutalékokat a jövőben a bankok nem emelhetik önkényesen, korlátok nélkül, még a költségek növekedésére hivatkozva sem. Azok maximum az infláció mértékében növekedhetnek. A kódex tartalmaz egy ok-listát is, amellyel az aláírók vállalják, hogy kamatot csak az itt szereplő feltételek bekövetkezése esetén módosítanak egyoldalúan. Az adósok otthonának védelmében a kódex aláírói azt is vállalják, hogy késedelmes fizetés esetén azonnal felveszik az ügyféllel a kapcsolatot és vele együtt alakítják ki a tartozás kiegyenlítésének módját, lehetőleg elkerülve a végrehajtást, és legalább 90 napot biztosítanak az adósnak, hogy saját maga értékesíthesse ingatlanát. Az aláíró bankoknak lehetőséget kell adniuk a devizaalapú hitelek egyösszegű törlesztésére, mégpedig devizában. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek kisebb költségekkel, nagyobb biztonságban is rendezhetik adósságukat.

A kódex hatálya kiterjed az azt aláíró összes lakossági hitelezéssel foglalkozó pénzügyi intézményre, így a kereskedelmi bankokra, a jelzálog-hitelintézetekre, a lakás-takarékpénztárakra, a takarék- és hitelszövetkezetekre, a fióktelepre és pénzügyi vállalkozásokra, a lízing-, és faktorcégekre, valamint a hiteltermékeket kínáló biztosítókra és a nyugdíjpénztárakra is.

A kódex aláírói azt is vállalták, hogy a kódex hatályba lépéséig, de legkésőbb 2009. december 1-jéig tartják magukat a miniszterelnökkel július közepén tartott megbeszélésen vállalt moratóriumhoz, vagyis nem kezdeményeznek az ügyfelek számára kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosítást, ahogy eddig az időpontig azt is vállalják, hogy nem kezdeményeznek árverezéseket a bedőlt hitelek esetében.

A kódexben foglaltak betartatásával járó feladatokat a szeptembertől megerősített hatósági jogkörrel bíró Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete látja el. A felügyelet a kódexet alá nem író, illetve az abban foglaltakat be nem tartó intézmények listáját nyilvánosságra hozza, ezzel kényszerítve az érintett pénzügyi szolgáltatókat az ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásra. A felügyelet ezen kívül szigorú, akár 2 milliárd forintot elérő büntetéssel is élhet – a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló törvény értelmében – a magatartáskódexet aláíró, ám azt be nem tartó pénzintézetekkel szemben.

Bővebben: Bővülnek a PSZÁF jogosítványai