Az EU jogszabály-dzsungelének megritkításán munkálkodó Edmund Stoiber egy olyan független testületet hozna létre, amely – a Bizottság helyett – azt ellenőrizné, hogy az egyes jogszabály-javaslatok ne gyarapíthassák tovább a bürokratikus terheket az Unióban. A Stoiber-vezette testület múlt héten terjesztette elő második helyzetjelentését.

Az elmúlt alig három évben az uniós vállalkozások – köszönhetően a bürokrácia visszaszorítását célzó intézkedéseknek – évi 40 milliárd eurós adminisztratív költséget spóroltak meg abból a 360 milliárdból, amennyire az EU-ban működő cégekre a szabályozásból kifolyólag háruló költségeket becsülik. A Bizottság reményei szerint mindezeken felül további 30 milliárd eurós megtakarítást lehetne elérni, ám ehhez az is kell, hogy a Parlament és a Tanács gyorsan rábólintson az Edmund Stoiber egykori bajor miniszterelnök vezette tanácsadói csoport javaslataira.

A 2007-ben életre hívott testület célja nem más, minthogy 2012-re 25 százalékkal visszanyesse a bürokráciát (ez a cél nem csak az uniós, hanem a nemzeti terhekre is igaz). Stoiber szerint az EU-t sújtó évi 360 milliárd eurós adminisztratív költségek körülbelül fele a nemzeti szabályokból, előírásokból ered, a másik fele pedig az uniós jogszabályokra, valamint ezek nemzeti átvételére vezethető vissza – írja az EUobserver.

A javaslatokból egyebek között kiderül, hogy ha a papír helyett internetes áfa-számlákat nyújtanának be, akkor az európai vállalatok akár 18 milliárd eurót is megtakaríthatnának. Ha a legfeljebb tíz főt foglalkoztató kisvállalkozások számára egyszerűbb könyvelési szabályokat vezetnének be, akkor az 7 milliárddal csökkentené a bürokratikus kiadásokat. A Bizottság által előterjesztett javaslatokra még a Parlamentnek és a tagállamokat tömörítő Tanácsnak is rá kell bólintania – Edmund Stoiber és José Manuel Barroso bizottsági elnök éppen ezért most arra kéri a két testületet, hogy amilyen gyorsan csak lehet, adjanak zöld utat a javaslatoknak.

Barroso azt is közölte, hogy az adminisztratív terhek csökkentését a következő Bizottság egyik legfőbb prioritásává teszi, emellett pedig fontos szerep jut majd az úgynevezett intelligens szabályozásnak is. A bizottsági elnök bejelentette, hogy a jobb szabályozással foglalkozó szolgálatokat a jövőben a közvetlen irányítása alá vonja.

“Néhány éve az emebrek még azt mondták, hogy a Bizottság a bürokrácia forrása és melegágya. Mára változóban van a helyzet” – szögezte le a Barrosóval és Günter Verheugen alelnökkel tartott pénteki sajtótájékoztatón Edmund Stoiber. Felhavta a figyelmet arra, hogy a két éve tartó munka eredményeként csoportja eddig mintegy 260 javaslatot terjesztett elő a Biztottságnak a terhek csökkentése érdekében. Verheugen emlékezetett rá, hogy a Bizottság október végén átfogó felülvizsgálat tárgyává teszi a jobb szabályozást célzó politikáját.

Stoiber mandátumát, amely jövő augusztusban jár le, további két évvel meghosszabbítják. A tervek között szerepel az is, hogy valamikor januárban vagy februárban a csoport tevékenységét úgymond kiszélesítik és elmélyítik. Az egykori bajor miniszterelnök a Die Weltnek adott interjújában egyébként azt mondta, hogy a jövőben egy európai normakontroll tanácsot kellene felállítani; ez – független tanácsadói szervezetként – azt ellenőrizné, hogy az egyes jogszabály-javaslatok ne gyarapíthassák tovább a bürokratikus terheket. Jelenleg ezt a feladatot a Bizottság végzi, ám Stoiber szerint, ha a tisztviselőknek a saját kollégáikat kell ellenőrizniük, akkor elképzelhető, hogy nem tudnak független döntéseket hozni.