Majtényi: változó körülmények között változó szemlélet az ORTT-nél

2009.09.23. MTI

Változó körülmények között változó szemlélet - így jellemezte Majtényi László elnök az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavalyi tevékenységét az erről szóló parlamenti vitában kedden.

Az elnök expozéjában felidézte az ORTT tavaly április 1-jei újjáalakulását. Kifejtette: számos olyan eleme van a tevékenységüknek, amely korábban nem, vagy halványabban volt jelen. A gyűlöletbeszéd, a közösségek méltóságának kérdéséről alapjogi döntéseket hoztak, illetve a vallásszabadsággal kapcsolatos határozatok is születtek - említett konkrét példákat.


Elsődleges feladatuknak azt tartotta, hogy a képernyő és hangszóró üzenetének alkotmányos tartalmát értékeljék. Kiemelten fontos az ombudsmani hivatallal való együttműködés, s nagy hangsúlyt fektetnek a kisebbségi jogok biztosával való kapcsolattartásra is. A cigányság médiaképéről tavaly tanulmány is készült, s idén további kutatásokat, elemzéseket végeztek. A kereskedelmi televíziók kibeszélőshow-inak vizsgálata szintén kitér erre - emelte ki.


Legkevesebb korlátozás az internetnél figyelhető meg, a legszigorúbb követelmények a rádióknál, televízióknál állnak fenn - jegyezte meg.


Szólt arról is, hogy az analóg rádiós frekvenciák pályáztatása tovább folytatódik, s ez reményei szerint "fair" lesz.


Az ORTT elnöke a digitális átállásról szólva kifejtette: annak kereteit időben, törvényben rögzítették. Az ORTT felelőssége a digitális átállás forrásainak felhasználása, e célra jelentős összegek állnak rendelkezésre - jegyezte meg.


Majtényi László beszámolójában kitért arra, hogy a hírközlési hatósággal ma az ORTT együttműködése rendszeres.


Az elnök belső működésük nyilvánosságának kérdését kiemelt jelentőségűnek nevezte, s azt is elmondta, hogy ötmillió órányi műsort őriznek, s ezt az állományt nyilvánossá is tették.


Kitért arra, hogy ma Európában és a világon vitathatatlannak számít, hogy az olyan típusú jogkorlátozó és jogvédő intézményeknek, mint az ORTT, létjogosultságuk van.
 

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
ORTT