Nemzetközi egyezményekre is tekintettel változnak a gondnokság szabályai. Megszűnik a cselekvőképességet kizáró gondnokság, a cselekvőképességet korlátozó gondnokság pedig már nem alkalmazható általánosságban egy személyre, csupán bizonyos ügycsoportokra vonatkozóan – ismertette a változásokat Sáriné Simkó Ágnes, az IRM polgári jogi kodifikációs főosztályának vezetője.

A döntést meghozó bírónak vizsgálnia kell, hogy az érintett milyen kapcsolatban áll a külvilággal, és konkrétan hol szükséges a korlátozás, így az indokolatlan korlátozás lehetősége jelentősen csökken. Továbbá lehetőség lesz az úgynevezett támogatott döntéshozatalra a gondnokság helyett vagy mellett azokban az esetekben, amelyekben az érintett kis segítséggel megismerheti, megértheti az őt érintő problémát és meghozhatja a saját döntését a saját életéről.

Az új Ptk.-ban bevezetett előzetes jognyilatkozat arra szolgál, hogyha az érintett még cselekvőképes, de például egy betegség miatt számítani lehet ennek kedvezőtlen megváltozására, nyilatkozhasson például arról, hogy ki legyen, vagy ki ne legyen a gondnoka, akar-e otthonba menni, eladják-e a házát.