Az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette az építésügyi hatósági eljárásokról szóló 2007-ben hozott ÖTM rendelet második fejezetét, amely az építésügyi hatósági eljárások általános szabályait tartalmazza, ezek azonban csak 2010. június 30-án kerülnek ki a jogrendszerből. A határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az építésügyi hatósági eljárások általános szabályai elég széles területet fognak át. Előírják, hogy miként kell a hatósági megkereséseket, majd a határozatokat kézbesíteni, mikor van szükség szakhatósági állásfoglalásra, illetve mikor vehető igénybe hatósági közvetítő. Ez utóbbi új eleme az építési engedély intézésének, akkor vehető igénybe, ha 25-nél több ügyfelet érint az eljárás, vagy pedig nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás engedélyezéséről van szó. A rendeletnek ez a fejezete szabályozza még a helyszíni szemlét, és az eljárás felfüggesztését is.

Az AB úgy vélte, hogy sem a közigazgatási eljárásokat szabályozó törvény, sem pedig az építési törvény nem hatalmazza fel a minisztert arra, hogy az építési munkák engedélyezésére általános szabályokat alkosson. Ezért az egész fejezetet megsemmisítette az AB, mégpedig 2010. június 30. napjával. Addig alkalmazhatók az általános szabályok.