Díjat szednének a hagyatéki leltárért - Így enyhítené a kormány az öröklési illeték részbeni eltörlése miatti bevételkiesést

2009.10. 5. MTI

Az öröklési illeték részbeni eltörlése miatti bevételkiesést enyhítené a kormány azzal, hogy díjfizetéshez kötné a hagyatéki leltár elkészítését, amit eddig az önkormányzatok általában ingyen készítettek - írta a Magyar nemzet.

A lap szombati számában azt írták, hogy már készül a szaktárcánál a hagyatéki eljárást szabályozó törvénytervezet. Ezzel kapcsolatban az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium azt közölte: a jogszabály célja, hogy a jelenleginél gyorsabbá, hatékonyabbá és modernebbé tegyék ezt az eljárást.

Az új díjjal kapcsolatban annyit mondtak: megoldást kívánnak találni arra, hogy a leltárkészítés költségei megtérüljenek az önkormányzatoknak.

A cikkben Tóth Ádám, az Országos Közjegyzői Kamara elnöke emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság 2008-ban kötelezte arra az államot, hogy alkosson törvényt a hagyatéki eljárásról, amelyet jelenleg egy 1958-as rendelet szabályoz.

 

  • kapcsolódó anyagok
KÖZJEGYZŐK
JOGALKOTÁS
IRM