A Vám- és Pénzügyőrség a Magyar Köztársaság Kormányának célkitűzései között határozottan megjelenő feketegazdaság elleni küzdelem feladatainak következetes érvényesítése érdekében az ellenőrzések szigorúbb, a „zéró tolerancia” elveinek megfelelő jogszerű végrehajtását határozta meg.

Az idegenforgalom és a szezonális kereskedelem szempontjából frekventált területeken működő kereskedelmi egységekben, a közterületeken, piacokon és az alkalmi rendezvények közvetlen közelében a vámhatóság 2007. augusztus elején megkezdte a fokozott ellenőrzések végrehajtását, amelyet az akciósorozat eredményességére tekintettel 2009. évben is tovább folytat. Az egyes kereskedelmi egységek szigorúbb ellenőrzése főként civil ruhában – adott elárusítóhely vendégköréhez igazodó öltözetben –, a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítésének ellenőrzésére irányuló próbavásárlásokkal kezdődik, majd a készleten lévő jövedéki termékek származásának, eredetének, adózott voltának vizsgálatával folytatódik. A nagyobb alkalmi rendezvényeken és az idegenforgalom szempontjából frekventált területeken történő jövedéki termék értékesítés ellenőrzésére továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a pénzügyőrök. A jogszabályi előírások megsértőivel szemben akár több százezer forintos jövedéki bírság kerülhet kiszabásra és az üzlethelyiség akár 60 napra történő bezárása is megtörténhet.

Az elmúlt héten összesen 401 ellenőrzésre került sor, amelyből 134 esetben próbavásárlást végeztek a pénzügyőrök. Az összes ellenőrzés közül 94 esetben – az esetek 23,44 %-ában – jövedéki és egyéb jogsértés került megállapításra.

A jogsértések jellemzően a jövedéki előírások megsértésével, nyugtaadási kötelezettség-, árueredet igazolásának elmulasztásával valósultak meg. A törvénysértések után összesen 5,6 M Ft bírság kiszabása várható. Üzlet bezárása 3 esetben várható.

A feketegazdaság elleni küzdelem érdekében a Vám- és Pénzügyőrség a szigorú ellenőrzéseket 2009. évben tovább folytatja.