November 1-től változnak a kerékbilincselés szabályai

2009.10.13. MTI

November elsejével több ponton is változnak a kerékbilincselés szabályai, egységes rendszert vezetnek be, de az alapvető szabályok nem módosulnak - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) hétfőn.

Az eddigi, önkormányzati szintű szabályozás helyett új, egységes, országos rendszer alakul ki, ez biztosítja, hogy az ország minden pontján ugyanazok a szabályok legyenek érvényesek - olvasható a közleményben.

A rendelet átmeneti időt is tartalmaz: az önkormányzatoknak 2010. december 31-ig kell áttérniük az új szabályozásra. Eddig alkalmazhatják saját díjszabásukat, azt követően azonban a költségeket is egységesíteni kell. A kerékbilincs alkalmazása 11.500 forint, az elszállítás pedig lakosságszámtól függően 14.500 és 20 ezer forint között lesz.

Az alkalmazás, valamint a jármű elszállításának fő szabályai nem változnak, továbbra is azokra az autókra lehet bilincset tenni, amelyek megszegik a KRESZ megállásra és várakozásra vonatkozó rendelkezéseit, vagy jegy nélkül parkolnak. Ebben az esetben az IRM tájékoztatása szerint csak akkor alkalmazható a kerékbilincs, ha ennek lehetőségét külön táblán jelzik. Ha az elhelyezést követő 48 órán belül a tulajdonos nem kéri a leszerelést, akkor az autót elszállíthatja a közterület-felügyelet.

Újdonság a szabályozásban, hogy csak a bírság 50 százalékát kell kifizetni akkor, ha a tulajdonos a felszerelés közben a járműhöz érkezik és a szabálytalanságot megszünteti. Szintén csak a költségek felét kell fizetni akkor, ha az eltávolításra jogosult az előírt két óránál legalább fél órával később érkezik a helyszínre. Ha az időtúllépés legalább egy óra, akkor nem kell a bírságot kifizetni - írta a minisztérium.

Január elsejétől lehetőség lesz arra, hogy a közúti közlekedési nyilvántartásba bekerüljön az üzemben tartó elérhetősége, amelyen a közterület-felügyelő értesítheti a jármű használóját a bilincselés megkezdéséről. Ha az üzemben tartó jelzi, hogy 15 percen belül a helyszínre érkezik és megszünteti a szabálysértést, akkor nem kerül sor a bilincselésre. Ha pedig vitatja a bilincselés jogszerűségét, panasszal élhet az illetékes rendőrkapitányságon.

A járművet továbbra is akkor szállíthatják el, ha a szabálytalanul várakozó jármű veszélyezteti a közbiztonságot vagy a forgalom biztonságát. A rendszám nélkül közterületen hagyott autókat az elszállításra történő figyelmeztetés után 30 nappal szállíthatják el. Ha az elszállított autó tulajdonosa fél évig nem jelentkezik a gépkocsiért, akkor a közterület-felügyelet értékesítheti a járművet - áll a közleményben.

Új szabály, hogy az elszállítástól számított 30 percen belül a közterület-felügyeletnek az önkormányzat honlapján közzé kell tennie a jármű rendszámát és az átvétel helyét, de erről a rendőrség is tájékoztatást tud adni.

Az IRM kitért arra: a rendelkezések szerint 2010. május 1-jétől az autót elszállító hatóságnak egy jól látható, öntapadós tájékoztató matricát kell elhelyeznie oda, ahonnan a járművet elvitték. Ennek tartalmaznia kell annak a telephelynek a címét és telefonszámát, ahol a jármű átvehető.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZLEKEDÉS
JOGALKOTÁS
IRM