Drasztikusan csökkent az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) panaszbizottságához beadott kifogások száma a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához és 2009 korábbi negyedéveihez képest is – tájékoztatta Buczkó Péter, a testület soros elnöke az MTI-t csütörtökön.

A július 1. és szeptember 30. között beérkezet panaszok száma idén 14, míg tavaly 26, tavalyelőtt pedig 42 volt. A számottevő csökkenés mögött Buczkó Péter meglátása szerint a társadalomnak a politikától való elfordulása áll.

Másik okként azt hozta fel, hogy “az ügyrend a törvényekhez képest túlzott mértékben korlátozza a panaszbizottság eljárási jogosultságát“. A szám csökkenésének további indokaként említette azt, hogy “a nézők, hallgatók nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a panaszok eljárásaival kapcsolatban”, amelynek felszámolására egy tájékoztatási kampányt kellene indítani.

Megjegyezte, hogy a panasszal élők fele magánemberként, másik fele civil szervezetként fordult hozzájuk. A nézők, illetve hallgatók közül 4-en a Magyar Rádióval, 4-en az Echo TV-vel, 3-an a Magyar Televízióval szemben emeltek panaszt, ezenkívül egy-egy észrevételt kapott a Duna és a Hír Televízió, továbbá a Lakihegy Rádió.

A panaszok közül 9-et elutasítottak, egynek helyt adtak, egy elnöki elutasítást, egy úgynevezett határozatot, kettő pedig tájékoztatót kapott. Egy határozat ellen született fellebbezés – tette hozzá.