Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elé a főbíró szerint a jövőben csak hosszú távra szóló stratégiai ügyeknek kellene kerülniük.

December 9-től új összetételű Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) kezdi meg a működését – mondta Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke sajtótájékoztatón Veszprémben kedden, hozzátéve: a testület elé a jövőben csak hosszú távra szóló stratégiai ügyeknek kellene kerülniük.

Közölte: megkezdődött az OIT hivatalának átszervezése. Az OIT szervezeti szabályzatainak túlnyomó többsége elavult, felsőbb jogszabállyal ellentétes, tehát hatályon kívül helyezésre vagy jelentős módosításokra szorul.

Az elnök szerint “elképzelések vannak” arra, hogy visszaállítják a területi referensi intézményt, azaz egy-egy régióban területi referens tartana szoros kapcsolatot a megyei bíróságokkal és az ítélőtáblával.

Az LB elnöke fontosnak tartja új statisztikai rendszer bevezetését is, ugyanis nem tudják pontosan mennyi ügy van, s azok milyen szakaszban állnak. Szerinte változások szükségesek a bíróképzésben is, sőt ennek “kötelező jellegűnek” kellene lennie. Az tarthatatlan, hogy egyes bírók évente öt-hat alkalommal is részt vehetnek képzésen, mások pedig nem mennek el – mondta Baka András.