Jövő szerdán, időkeret nélkül tárgyalja újra a parlament a köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött polgári törvénykönyvet (Ptk.) – közölte a házbizottság szerdai ülése után Altorjai Anita az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel.

Elmondta: a jogszabályhoz előző nap lehet beadni a módosító indítványokat, amelyekről a tervek szerint november 3-án szavaz majd a Ház.

A Ptk. zárószavazása leghamarabb november 9-én lehet – közölte Altorjai Anita.

Sólyom László köztársasági elnök október 13-én küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a Ptk-t., azért, mert szerinte a törvény kiemelkedő jelentőségű, a mindennapi életben leggyakrabban alkalmazott jogszabály, ezért minden részletében különösen átgondoltnak, időtállónak kell lennie. A parlament által elfogadott, az államfőnek kihirdetésre megküldött törvény viszont ennek a követelménynek nem felel meg.

A házbizottság ülésén az MSZP az úgynevezett “lex Hunvald” napirendre vételét kérte. A Fidesz erre reagálva közölte, hogy a házszabálytól való eltérést ebben az ügyben akkor támogatja, ha a szocialista a törvénymódosítási javaslat – amely szerint az előzetes letartóztatásban lévő polgármester, köztisztviselő, munkavállaló részére nem járna díjazás – mellett saját, csak a polgármesterek előzetes letartóztatására vonatkozó előterjesztését is napirendre veszik.

Az MSZP ezt a kezdeményezést elutasította, így hétfőn a “rendes” ütemben kezdődik a szocialista javaslat vitája.

A hétfőn ülésező alkotmányügyi bizottság döntésétől tette függővé a Fidesz, hogy a fővárosi önkormányzat feloszlása érdekében tett, a helyi önkormányzatokról és a választási eljárásról szóló törvényt módosító javaslatának sürgős tárgyalását vagy tárgysorozatba vételét kéri-e hétfőn.

A jövő heti napirendi ajánlás szerint a képviselők hétfőn döntenek a King,s City elnevezésű kaszinóprojekttel kapcsolatos kormányzati tevékenységet feltáró vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatról.

Az Országgyűlés többsége a héten, az előterjesztő Fidesz elutasítása ellenére módosította az eredeti javaslatot, és elfogadta, hogy az MSZP négy, a Fidesz kettő képviselőt delegálhat a vizsgálóbizottságba az eredeti 3-3 helyett; illetve törölte a bizottság által megválaszolandó kérdések közül az alábbit: milyen pénzügyi összefonódás állt Bajnai Gordon volt nemzeti fejlesztési és Veres János volt pénzügyminiszter King,s City-vel kapcsolatos együttműködése mögött?

Ha a parlamenti többség elfogadja a határozati javaslatot, akkor egy következő ülésen kell megválasztani a Háznak a bizottság tagjait, akiknek egyébként C-típusú nemzetbiztonsági átvilágításon kell átesniük.

A képviselők hétfőn szavaznak a helyi önkormányzatokról szóló kétharmados többséget igénylő törvényről is, amely kimondja: a fővárosi, megyei közigazgatási hivatal államigazgatási feladatokat ellátó költségvetési szerv; a közigazgatási hivatal működésének költségeit pedig az Országgyűlés a költségvetési törvény helyi önkormányzatokért felelős miniszter fejezetében, elkülönítetten biztosítja.

A Fidesz ismét beterjeszti azt a módosító indítványát, amely kitolná a hatálybalépést, ha ez elbukik, akkor az ellenzéki párt elutasítja az előterjesztés egészét.

A döntéssel a parlament egy alkotmányos mulasztást pótolna, amelyet egyébként 2008. végéig kellett volna megtennie.

Döntenek a képviselők a 2010-es költségvetést megalapozó, úgynevezett salátatörvényhez benyújtott módosító indítványokról is.