2009. november 1-jétől az Európai Unióban a banki ügyfelek számára könnyebbé válik az ugyanazon a tagállamon belüli bankok közötti váltás. Ez a kedvező változás a bankszámlaváltásra vonatkozó azon közös elveknek köszönhető, amelyeket az Európai Bankszektori Bizottság a tavalyi évben fogadott el (IP/08/1841), és amelyeket az egyes tagállamok nemzeti bankszövetségei most vezettek be a gyakorlatban.

Mostantól kezdve azon ügyfeleknek, akik meglévő folyószámlájukat egy másik bankhoz kívánják átvinni, az új bank a szolgáltatóváltás teljes folyamata során segítséget nyújt.

Charlie McCreevy, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos kijelentette: „Örömömre szolgál, hogy a nemzeti bankszövetségek komolyan vették az önszabályozási megállapodásban foglaltakat és megtették a szükséges erőfeszítéseket ahhoz, hogy a közös elvek már november 1-jétől alkalmazásra kerüljenek. Mindent meg fogunk tenni annak biztosítására, hogy az elvek érvényesítése valóban hatékony legyen.”

Az Európai Bankszektori Bizottság által a Bizottsághoz eljuttatott információk alapján Románia kivételével valamennyi tagállam nemzeti bankszövetsége megtette az önszabályozási elvek alkalmazásához szükséges lépéseket. Az elvek Portugáliában egy, Lengyelországban pedig két hónappal később lépnek életbe. A nemzeti bankszövetségek többsége úgy nyilatkozott, hogy a szolgáltatóváltás kapcsán az ügyfeleket semmilyen díj nem terheli majd.

Az Európai Bankszektori Bizottság által 2008 decemberében a bankszámlaváltásra vonatkozóan elfogadott közös elvek értelmében ha egy ügyfél bankot kíván váltani, az új bank lesz a fő kapcsolattartó, amely a szolgáltatóváltás teljes folyamata során segítséget nyújt az ügyfélnek. Így az új bank feladata a korábbi bankkal való egyeztetés, valamint annak biztosítása, hogy az ügyfél rendszeres fizetési megbízásai, így a beszedési megbízások és az állandó átutalások áthelyezése zökkenőmentesen és gyorsan megtörténjen. Végül az új bank a korábbi folyószámla lezárásában és a fennmaradó egyenlegnek az új számlára való áthelyezésében is segítséget nyújt az ügyfélnek.

További információk az alábbi címen találhatók:

http://ec.europa.eu/internal_market/finservices-retail/mobility/baeg_en.htm