A közmédium közleménye szerint szabályosak voltak azok az ügyletek, amelyek miatt beperli a Magyar Televíziót (MTV) a felügyelő közalapítvány.

Czeglédi László kuratóriumi elnök közlése szerint a szerdai határozat nyomán annak kimondását kérik a bíróságtól, hogy törvényellenes, így pedig semmis a nagyobbik köztelevízió több nagy értékű szerződése.

A polgári perben annak megállapítását kérik, hogy a Csináljuk a fesztivált és Az Örökös szerződése meghaladja azt a háromszázmillió forintos értékhatárt, amely felett a médiatörvény szerint a kuratóriumi elnökségnek jóvá kellene hagynia a megállapodást.

Ha az ügy “meghaladja a polgári per kereteit, akkor nyilvánvalóan tovább kell lépni” – mondta Czeglédi László, aki sem arról nem kívánt nyilatkozni, hogy ez büntetőfeljelentés megtételét jelenti-e, sem azt nem tudta felidézni, hogy Rudi Zoltán elnök vagy a mandátuma lejárta után hivatalba lépett Medveczky Balázs ügyvezető idején köttettek e szerződések.

A bíróság elé vitt kontraktusokat “nem a mostani tévévezetés alatt kötötték” – közölte Balogh László, a kuratórium elnökhelyettese, aki megemlítette: az ülésen nem kapott többséget az a felvetés, hogy büntető feljelentést tegyenek az ügyben.

Mindkettejük tájékoztatása szerint a jövő szerdai ülésen folytatják annak a kezdeményezésnek a megvitatását, hogy – az MTV Zrt. alapító okiratának módosításával – teremtsék meg a lehetőséget arra, hogy vissza lehessen hívni tisztségéből a közmédium ügyvezetőjét.

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége eddig nem tájékoztatta az MTV menedzsmentjét arról, hogy ki, mikor, milyen tartalommal, melyik bírósághoz adott vagy ad majd be keresetlevelet a két műsor szerződéseit kifogásolva – áll az MTV sajtóirodájának szerda esti közleményében, amely megemlíti, a felek között „csaknem másfél éve van vita a két szerződésről”.

„Az MTV akkor és most is fenntartja álláspontját, hogy betartotta mind a médiatörvényt, mind saját belső szabályzatát a Csináljuk a fesztivált és Az Örökös című műsorok szerződéseinek megkötésekor, amit igazságügyi szakértői vélemény is alátámaszt” – írták.