Elutasították a tagállamok a múlt héten az Európai Bizottság javaslatát, miszerint az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszerének (EU ETS) harmadik, 2013-tól induló szakaszában 300 millió tonna széndioxid-kibocsátási egységet központilag, aukción értékesítenének, és a tranzakcióból származó bevételt a Bizottság osztaná el több, támogatásra javasolt megújuló energia és szénmegkötési és –tárolási (CCS) kísérleti projekt között.

„A Bizottság november 16-án szerette volna szavazásra bocsátani a javaslatát, de látva a múlt heti egyeztetésen a tagállamok – főleg Németország és Nagy-Britannia – ellenállását az aukciós bevétel központosított elosztásával szemben, a szavazás lekerült a napirendről és további egyeztetések következnek a kísérleti CCS-projektek finanszírozásáról” – közölte a BruxInfóval Sanjeev Kumar, a WWF brüsszeli ETS-koordinátora.

Ismeretes, hogy a tavaly decemberben elfogadott klímaügyi jogszabálycsomag részeként a tagállamok kötelezettséget vállaltak arra, hogy a tiszta és megújuló energiaforrások használatának előmozdítására az EU ETS következő szakaszában 300 millió kibocsátási egységet szánnak stratégiai jelentőségű technológiák kifejlesztését szolgáló beruházások támogatására. Az egységek értékesítéséből származó összegnek fedeznie kellene a támogatásra kiválasztott projektek induló költségének felét, míg a fennmaradó hányadot tagállami és privát forrásokból kellene előteremteni.

Az október 29-én és 30-án megtartott zártkörű ülésen a Bizottság azt javasolta, hogy 2011-ben 200 millió, harmadik periódusos egységet, 2013-ban pedig 100 millió kreditet értékesítsenek központi aukció keretében – értesült tagállami diplomatáktól a BruxInfó. A bevételt a Bizottság osztaná el a támogatott beruházások között.

A BruxInfónak nyilatkozó források szerint a tagállamok egy csoportja azonban – Nagy-Britannia és Németország vezetésével – elutasította a Bizottság központi irányító szerepét, mondván, hogy a párhuzamosan vagy egymás után zajló tagállami és bizottsági szintű folyamatok miatt megemelkednének a projektköltségek.