Az igazságosság érdekében tett jelentős lépésnek tekinti az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM), hogy Dublinban őrizetbe vették a leányfalui gázolás miatt a magyar bíróság által börtönbüntetésre ítélt ír állampolgárt – közölte a tárca szerdán.

A közlemény szerint a magyar igazságügyi kormányzat az elmúlt években minden lehetséges jogi és politikai lépést megtett, hogy érvényt lehessen szerezni a bíróság ítéletének.

Draskovics Tibor miniszter az ír partnerével folytatott személyes találkozón tette világossá a magyar kormány és a közvélemény egyértelmű és megalapozott igényét az elítélt kiadására – fogalmaztak. A miniszter az EU igazságügyi tanácsában is követelte a nemzetközi elfogatóparancsra vonatkozó európai szabályozás megfelelő átvételét Írországban.

Az elmúlt hónapokban az ír parlament módosította az erre vonatkozó törvényt, és amint ez megtörtént, az IRM ismét kibocsátotta az európai elfogatóparancsot – emlékeztettek. Az IRM szerint Francis Tobin Ciaran őrizetbe vétele, illetve a vele szemben életbe léptetett korlátozó intézkedések reménykeltők. A tárca bízik abban, “hogy rövidesen vége lesz az időhúzásnak, és két ártatlan kisgyermek halálának okozója elnyeri méltó büntetését”.

Az RTÉ ír közszolgálati tévé és rádió szerdán tudatta, hogy a rendőrség aznap otthonában őrizetbe vette a leányfalui gázolót. Az RTÉ honlapja szerint Francis Tobin Ciarannak engedélyezik, hogy óvadék ellenében visszanyerje szabadságát.

Tobin 2000 áprilisában két kisgyereket gázolt halálra Leányfalun. A magyar bíróság 2002-ben, a férfi távollétében hozott jogerős ítélete szerint Tobinnak három évet kellene fogházban töltenie. Az RTÉ szerint ugyanakkor a hároméves szabadságvesztést fellebbezés nyomán később másfél évre enyhítették.