Visszavonta, de néhány napon belül új változatban nyújtja be az úgynevezett lex Hunvaldot az MSZP, amely rendezné az előzetes letartóztatáskor járó fizetés kérdését többek között a polgármesterek esetében.

Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettes elmondta, hogy a törvényjavaslat szövegében néhány dolgot pontosítani kell, ezért vonták vissza.

Hozzátette: néhány napon belül új változatban ismét a Ház elé terjesztik.

Katona Béla, az Országgyűlés elnöke a hétfői plenáris ülésen jelentette be, hogy Tukacs István, Balogh László, Balogh József előterjesztők visszavonták az egyes munkaügyi tárgyú törvényeknek az előzetes letartóztatás miatti távolléttel összefüggő módosítását. Azt a kérdést szabályoznák újra, hogy milyen pontos eljárási mechanizmust kell alkalmazni többek között a polgármester fizetésének megvonásakor: ki kezdeményezheti ezt, milyen szerepe van a munkáltatónak, adott esetben a képviselő-testületnek ebben.

A törvényjavaslatnak hétfőn kezdődött volna az általános vitája, de azzal, hogy visszavonták az előterjesztést, tovább csúszik annak elfogadása.

A kérdés rendezése érdekében a Fidesz is benyújtott egy törvényjavaslatot: két kétharmados törvényt módosítana annak érdekében, hogy a börtönben ülő polgármesterek ne kaphassanak fizetést.

A VII. kerületben vita van arról, hogy jár-e a fizetés az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György szocialista alpolgármesternek, és hogy kinek a hatásköre erről dönteni.