Jogszabály-módosítást kezdeményez a kisvasutak üzemeltetésével kapcsolatban az ombudsman.

Nem egyeztethető össze a jövedelem- és vagyonarányos közteherviselés kötelezettségével, indokolatlanul korlátozza a vállalkozás szabadságának érvényesülését, és súlyos visszásságot okoz, hogy a vasútbiztonsági tanúsítvány megszerzésének díjtételei egyformán vonatkoznak a nagy- és a kisvasutakra – tartalmazza Szabó Máté hétfői közleménye, amely kitér arra is, hogy “a vasútbiztonsági tanúsítvány megszerzése teljesíthetetlen pénzügyi feltételeket támaszt a kisvasutak üzemeltetőivel szemben”.

A cél az, hogy a szabályozás ne vezessen a kisvasutak ellehetetlenüléséhez, ugyanakkor garantált maradjon a biztonságos működésük is. A gondot az okozza, hogy a jogalkotó a működési feltételek, a hatóság eljárások és a felügyeleti díjak meghatározása során nem tett különbséget, holott másként kellene megítélni a “nagyvasutak” és a keskeny nyomtávon közlekedő, alapvetően turisztikai célú, egyszerűbb műszaki-technikai paraméterek szerint üzemelő vasútüzemek működését.

Az országgyűlési biztos indokoltnak tartja, hogy a jogalkotó minden vasútnál meghatározza – és ellenőrizhetővé kívánja tenni – a biztonságos működés alapvető követelményeit. Azt azonban a jogbiztonság és a hátrányos megkülönböztetés tilalma szempontjából nem tartja elfogadhatónak, hogy mindez a kisvasutak speciális helyzetének, működésük gazdasági feltételeinek figyelembe vétele nélkül történik.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa emiatt kezdeményezi, hogy módosítsák a vasútbiztonsági tanúsítvány kiadásának eljárási és díjazási szabályait.