Megkezdődött az otthonszülést népszerűsítő Geréb Ágnes egyesített büntetőpere csütörtökön, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Geréb Ágnest három bűncselekménnyel vádolják.

Az ügyész maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja a szülész-nőgyógyász végzettséggel rendelkező Geréb Ágnest, akit e foglalkozástól korábban eltiltottak.

A tervezett otthonszüléseknél bábaként tevékenykedő Geréb Ágnes azért került bíróság elé, mert a vád szerint általa “kísért” szülések során maradandó károsodást szenvedett egy csecsemő, egy meghalt, egy nő pedig “kivérzett állapotba” került.

Geréb Ágnest azzal vádolják, hogy 2003 decemberében tervezett otthonszülést vezetett le, amely során egy ikerpár egyik tagja maradandó fogyatékosságot szenvedett. A gyerek később meghalt, de a szakértők nem mutattak ki okozati kapcsolatot a szülés eseményei és a halál bekövetkezte között. A vádirat szerint Geréb Ágnes és társai több jogszabályi előírást is megszegtek. Például ikerterhesség esetén szigorú követelményeknek kell megfelelnie annak a helyszínnek, ahol a szülés megtörténik. Így készenlétben kell állnia két szülésznek, két neonatológusnak és egy jól felszerelt műtőnek is. Geréb Ágnes tudta, hogy a tervezett otthonszülés nem engedélyezett, ugyanis a szakmai kollégium 2002-ben elvetette ennek lehetőségét.

A csütörtökön ismertetett vádak szerint Geréb Ágnes a foglalkozási szabályok megszegésével az anya és magzata életét, egészségét közvetlen veszélynek tette ki, amikor 2007 szeptemberében engedély nélküli otthonszülést vezetett le a Napvilág Születésházban. Ez esetben a szülőcsatornába szorult magzat oxigénhiány miatt életét vesztette.

Az ügyész szerint Geréb Ágnes ugyancsak tudta, hogy nem megengedett tervezett otthonszülést vezetni, és tisztában volt azzal, hogy az anya, Sz. Hajnalka veszélyeztetett terhes, a szülés levezetése közben pedig foglalkozási szabályszegéseket követett el.

Geréb Ágnes vallomásában ezzel kapcsolatban azt mondta: normális keretek között vártak a gyerek világra jöttére, a szülés átlagos módon zajlott, semmilyen oka nem volt, hogy bármilyen veszélyt sejtsen. Mikor látta, hogy a gyerek válla beszorult a szülőcsatornába, és nem tudja kiszabadítani, hívta a mentőket, akik kórházba szállították a vajúdó anyát, de a magzat életét már nem tudták megmenteni. Azt is mondta, hogy nagyon együtt érez a szülőkkel, akik a tragédia óta nem akarnak vele szóba állni.

Egy másik ügyben, Geréb Ágnes mellett egy szülésznővel, S. Mónikával szemben is vádat emelt az ügyészség, szintén egy tervezett otthonszülés levezetése miatt, amely 2007 októberében történt. A vád szerint L-né N. Erika, az édesanya a szülés következtében kivérzett állapotba került. A vádirat szerint az otthonszülésnél való közreműködés során mindkét vádlott a foglalkozási szabályok hatálya alatt állt. A vádlottak annak ellenére vettek részt a sértett otthonszülésében, hogy tudták, a hatályos jogi szabályozás szerint a tervezett otthonszülés nem megengedett, és azt is, hogy szövődmény esetén az annak elhárításához szükséges feltételek nem biztosítottak.

Geréb Ágnes erről az esetről azt mondta: nem érzi, hogy olyat követett volna el, ami nem volt helyénvaló ebben az esetben, és a nő nem volt kivérzett állapotban, az anya és a csecsemő pedig nem szenvedett károsodást.

A tárgyaláson a tanúk meghallgatása mellett igazságügyi orvosszakértőket is meghallgattak, akik kijelentették, hogy a tervezett otthonszülés önmagában közvetlen veszélyhelyzetként értékelhető, valamint azt is, hogy nem voltak meg a tárgyi feltételek a biztonságos szülés levezetéséhez, főként nem egy ikerszüléshez, illetve hogy a megfelelő képesítés hiányában gyógyszereket nem lehet beadni a paciensnek, még infúziót sem.

Ugyanakkor Asztalos Miklós igazságügyi orvosszakértő megjegyezte: hiányolja a tervezett otthonszülés jogi szabályozását. Szerinte ha a kérdés megfelelően szabályozva lenne, nem következhetnének be ilyen esetek.

Bodrogi Bea, a Napvilág Születésház szóvivője az üggyel kapcsolatban azt mondta: “felháborítónak és cinikusnak” tartják, hogy az államot képviselő ügyész a vádirat részévé teszi és a vádlottak terhére rója, hogy a tervezett otthonszülés nem megengedett. Szerinte ez nem igaz, mert az otthonszülés nem “nem megengedett, hanem nincsen szabályozva”, ez pedig jogilag két különböző dolog. Mint mondta: az állam már 18 éve mulasztja el a jogalkotást annak ellenére, hogy a vádlottak azóta kérik, hogy hozzák meg a szükséges jogszabályokat.