Idén már nem dönt az Alkotmánybíróság (Ab) az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetéséről (SPS) szóló törvény ügyében – erről Paczolay Péter, a testület elnöke beszélt pénteken újságírók előtt.

Az SPS-törvényt az Országgyűlés tavaly október 20-án fogadta el. A jogszabályt Sólyom László köztársasági elnök tavaly november közepén küldte meg az Alkotmánybírósághoz utólagos normakontrollra. A kérdéskörrel február óta foglalkozik a testület, de többségi álláspontot nem sikerült még kialakítaniuk.

A törvény vizsgálata során az alkotmánybírák az elmúlt évtizedben egyedülálló módon a jogszabály parlamenti előterjesztőjét, Gráf Józsefet is meghallgatták teljes ülésen. Az MTI-nek adott interjújában Paczolay Péter korábban azzal indokolta a tárcavezető meghívását, hogy a beadvány olyan speciális területet érint, ami az alkotmánybíróktól távol esik, továbbá jelentős részben európai szabályozásról van szó, és a nemzeti, valamint az európai szabályozás határai “érdekesen mozognak”.

Szerdán tizenhét agrárszervezet szervezésében mintegy 250-300 gazdálkodó demonstrált az Alkotmánybíróság épülete előtt, mielőbbi döntést sürgetve az SPS bevezetéséről és a működtetéséről szóló törvényről. A résztvevők dohányt égettek az épület előtt, kecskét, szamarat vittek a helyszínre, valamint egy lajhárbábut, ami a szervezők szerint az Ab lassúságát szimbolizálta.

A tüntetők képviselői hangsúlyozták, hogy nem az Ab döntését kívánják befolyásolni, hanem azt akarják elérni, hogy mielőbb döntsön a testület.