Rendőrök sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Lengyel Zoltán független országgyűlési képviselőt a Fővárosi Bíróság hétfőn.

Lengyel Zoltánt 2007 júliusában egy közúti ellenőrzés során a fővárosban igazoltatni próbálták a rendőrök, ám a képviselőnél nem voltak iratok, nem volt együttműködő, ezért a rendőrök előállították a kapitányságra, eközben az egyik rendőr megsérült. A kölcsönös feljelentések közül abban az ügyben nem vezetett eredményre a nyomozás, amely a képviselő által tett feljelentéssel kapcsolatban indult. Lengyel Zoltán ellen azonban vádat emeltek és büntetőper kezdődött, melyben a Budai Központi Kerületi Bíróság májusban nyolc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki első fokon. Ez ellen az ügyészség súlyosbításért, a védelem enyhítésért fellebbezett, ám a Fővárosi Bíróság hétfőn másodfokon ezeket az indítványokat elutasította, s helybenhagyta a kerületi bíróság ítéletét.

Az utolsó szó jogán a hétfői tárgyaláson a képviselő azt mondta, hogy a vádbeli cselekmények idején beteg és kialvatlan volt. Elismerte, hogy szabálysértést követett el, ám mint mondta – bűncselekményt nem.

“Rendőrt nem ütöttem meg és nem is fogok soha” – hangoztatta Lengyel Zoltán.

A képviselő ügyvédje a másodfokú tárgyaláson az enyhítésre vonatkozó indítvány keretében kérte a Fővárosi Bíróságot, hogy részesítse védencét előzetes mentesítésben, azaz mentesítse a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól, de a Fővárosi Bíróság ezt nem tette, így a képviselő a jogerős ítélet kihirdetésének napjától számított két évig – a szabadságvesztés felfüggesztésének időtartamáig – büntetett előéletűnek minősül.

Kérdés, hogy a képviselő a bűnösségét kimondó jogerős ítélet kihirdetése után büntetett előéletűként megtarthatja-e független országgyűlési képviselői mandátumát, és ha nem, az akkor a választások előtt fél évvel miként tölthető be.

Az MTI megkeresésére Lengyel Zoltán telefonon annyit mondott, egyelőre nem nyilatkozik a jogerős ítéletről.

Lengyel Zoltán 2007 nyarán még fideszes képviselő volt, majd a vádbeli cselekmények után kilépett a párt képviselőcsoportjából és egyúttal a pártból is és függetlenként az MDF frakciójába ült át.

Lengyel Zoltán októberben öngyilkosságot kísérelt meg, mert mint azt akkor nyilatkozta: az ellene folyó eljárás miatt “besokallt”.