Munkába áll az ország első seriffje Polgáron

2009.11.27. MTI

Az ország első seriffje január 1-jén áll munkába Polgáron, miután a hajdú-bihari település önkormányzati képviselő-testülete csütörtökön döntött a seriff személyéről - jelentette be Tóth József polgármester az ülést követően sajtótájékoztatón.

Tájékoztatása szerint a város polgárai 16 személyt ajánlottak a testület figyelmébe, s közülük háromból választották ki a polgári seriffet, Ferenczi István nyugalmazott rendőrt, aki korábban 20 évig volt rendőr Polgáron.

Tóth József a helyi "közbiztonsági háló" kiszélesítésével indokolta a poszt létrehozását.

Közlése szerint a polgári seriff napi kapcsolatban áll majd a település lakóival, s a polgárok bizalmasaként intézheti ügyes-bajos gondjaikat: a szomszédvitákkal, az apróbb lopásokkal, a kihágásokkal, a csendháborítással, a környezetszennyezéssel és más szabálysértésekkel összefüggő kérdéseket.

Tóth József fontosnak tartotta megjegyezni: a seriff hatásköre a közbiztonság területén az önkormányzatot megillető jogkörökkel egyezik meg, s nem fog feladatokat átvenni más szervektől, testületektől. Ugyanakkor a közbiztonsággal kapcsolatos ügyekben együttműködik a rendőrséggel, a polgárőrséggel, a mező- és vadőri szolgálattal, a településőrökkel, a közterület-felügyelőkkel, a helyi közszolgáltató és őrző-védő cégekkel - tette hozzá a polgármester. Megjegyezte: a seriff posztjának létrehozása új szemléletet tükröz, nevezetesen egyfajta településen belüli szövetség létrehozását a város nyugalma, rendje, békéje érdekében.

Ferenczi István az ország első seriffje bemutatkozásakor elmondta, hogy bár 67 éves, kellő erőt érez magában, hogy hozzájáruljon a település rendjének fenntartásához.

"Éjjel-nappal az emberek szolgálatába állok" - mondta a nyugalmazott rendőr, akiről egyébként - mint az MTI tudósítója a helyszínen megtudta - ma is legendák keringenek a városban.

Sokan emlegetik, hogy amikor Ferenczi István volt a körzeti megbízott Polgáron, a puszta megjelenése is rendet teremtett az adott utcában.

Ferenczi István egyébként egyik szervezője volt a város polgárőrségének, amely szervezetben 7 évig dolgozott és ma is segíti a munkájukat. Január 1-jétől ezt már hivatalosan teszi Polgár első seriffjeként.

  • kapcsolódó anyagok
RENDŐRSÉG
KÖZREND, KÖZBIZTONSÁG