Adatvédelemmel kapcsolatos aggályai miatt Magyarország Ausztriával és Németországgal együtt tartózkodott, amikor az EU27-ek belügyminiszterei hétfőn jóváhagyták a terrorizmus pénzügyi hátterének meggyengítését célzó EU-amerikai átmeneti megállapodást.

Bár az egyezmény céljaival egyetért, adatvédelmi megfontolásokból mégis tartózkodott a magyar küldöttség, amikor az EU27-ek belügyminiszterei hétfőn elfogadták a pénzügyi tranzakciók adatainak cseréjéről szóló átmeneti megállapodást – közölte a tanácsülést követően újságírókkal Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter. A tárcavezető szerint a magyar tartózkodást (Ausztriával és Németországgal együtt) az indokolta, hogy hazánk megítélése szerint az Európai Unió a magas szintű hazai adatvédelmi sztenderdekhez képest túl sok engedményt tett az amerikai félnek. A miniszter a BruxInfo kérdésére válaszolva elmondta, hogy az egyezményben például titok övezi az adatkezelő kilétét, amit az érvényes magyar adatvédelmi szabályok tiltanak.

A pénzügyi tranzakciók adatait jelenleg az úgynevezett SWIFT-rendszeren keresztül továbbítják, melyet még a 2001-es terrortámadásokat követően hoztak létre. A kezdeményezés kezdetben óriási vitát váltott ki egyes, az adatvédelemre érzékeny európai államok körében, 2007-ben azonban egyezményben szabályozták az információátadás feltételeit. A megállapodás megkötése eredetileg amerikai igényre történt, miután az amerikai pénzügyminisztérium a terrorizmus pénzügyi hátterének felgöngyölítésére vonatkozó program (Terrorist Finance Tracking Programme) keretében a terroristagyanús személyek és pénzügyi mozgások leleplezésére törekszik. A mostani megállapodás körülbelül egy évig lesz érvényben, a Bizottság – már a december 1-én hatályba lépő Lisszaboni Szerződés alapján – tavasszal új mandátumot kér a tagállamoktól egy új egyezmény kitárgyalása céljából.

Draskovics közölte, hogy a 2010 és 2014 közötti időszakot felölelő Stockholm Program – amelyet elvi szinten hétfőn fogadtak el a belügyminiszterek – magyar kezdeményezésre két témával egészült ki: a romák társadalmi integrációjának kérdéskörével (ennek tartalommal való megtöltésére hazánk a következő hónapokban terjeszt majd elő javaslatokat), illetve a közlekedésbiztonság témakörével. Utóbbi keretében Budapest legkésőbb a 2011-es magyar elnökség idején azt szeretné elérni, hogy ha bármelyik ország állampolgára egy máshol közlekedési szabálysértést követ el, akkor mindenhol ugyanolyan szankciókkal sújtsák. A miniszter emlékeztetett rá, hogy Magyarországon a szigorításoknak köszönhetően az utóbbi két évben 36 százalékkal sikerült csökkenteni a halálos balesetek számát.