Az elektronikus anyakönyvi nyilvántartás kiépítése az egyik kiemelt célja az anyakönyvi eljárásról szóló törvényjavaslatnak, amelynek általános vitája kedden kezdődött meg az Országgyűlésben.

Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára expozéjában kifejtette, az anyakönyvi eljárásról szóló törvényjavaslat az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982-es törvényerejű rendeletet váltaná fel korszerű, új törvényi szabályozással.

Mint mondta, a komplex elektronikus anyakönyvi nyilvántartás kiépítése és adatokkal történő folyamatos feltöltése lehetővé tenné, hogy a jelenleg széttöredezetten kezelt anyakönyvi nyilvántartás egységes, megnövelt szolgáltató képességgel rendelkező rendszerré váljon. A javaslat előírja, hogy az anyakönyveket a törvény hatályba lépése után elektronikus formában és papíralapon is vezetni kell.

A törvényjavaslat rögzíti, hogy a születésről, a házasságról, a bejegyzett élettársi kapcsolatról, valamint az elhalálozásról kell anyakönyvet vezetni.

A házasságkötéssel kapcsolatban a jogszabályjavaslat – bizonyos feltételek teljesülése esetén – jegyzői engedéllyel lehetőséget biztosít a házasulóknak a külső helyszínen történő házasságkötésre. Szól arról is – olvasható a részletes indoklásban -, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése szintén az anyakönyvvezető előtt történik.

Avarkeszi Dezső expozéjában közölte, hogy a kormány módosítaná az állampolgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992-es törvényt is a lakcím-bejelentési eljárás biztonságosabbá, valamint egyszerűbbé tétele érdekében. A címnyilvántartás illetékességi szabályainak átalakításával lehetővé válna, hogy a lakó- vagy tartózkodási helytől függetlenül a bejelentkezés bármelyik települési önkormányzat jegyzőjénél a jelenleginél biztonságosabb és egyben a lakosság számára egyszerűbb módon legyen kezdeményezhető – mondta.

Kapcsolódó cikk:

Digitális anyakönyv – A kormány benyújtotta törvényjavaslatát →