Elveszett szabadságnapok - Hazánkban sok a szabadáság, de nem mindenki tudja kivenni

2009.12. 2. Jogi Fórum / Népszabadság Online/MTI

Nemzetközi összehasonlításban Magyarország az élmezőnybe tartozik a szabadságnapok számát tekintve, ugyanakkor egyre gyakoribb, hogy a munkavállalók nem mennek el hosszabb szabadságra, mert féltik az állásukat - írja a Népszabadság szerdai számában.

Európában a legtöbb, törvényben előírt alapszabadsággal - 30 nappal - Finnország vezet, Magyarország Nagy-Britannia, Görögország, Ausztria, Svédország és Spanyolország mögött a 7. helyezett a maga 20 napjával. Ehhez - csakúgy, mint például a finneknél - tíz ünnepnap is társul.

Az uniós jogszabályok szerint a dolgozóknak legalább 20 nap fizetett szabadság jár a munkaszüneti napokon felül, amitől a tagországok felfelé eltérhetnek. Magyarországon a Munka törvénykönyve kimondja, hogy minden munkaviszonyban töltött naptári évben rendes szabadság illeti meg a dolgozót, amely alap- és pótszabadságból áll. Előbbit az életkor szerint állapítják meg: 25 éves korig 20 pihenőnap, utána háromévente plusz egy nap jár. Negyvenöt év felett összesen 30 szabadnap illeti meg a munkavállalót - ez a maximum.

A szabadságkiadás gyakorlatát az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség rendszeresen ellenőrzi. A felügyelők a leggyakrabban azzal a szabálytalansággal találkoznak, hogy a munkáltató papíron kiírja ugyan a szabadságot, alkalmazottja azonban dolgozik - írja a Népszabadság.

A teljes cikk elolvasható a Népszabadság Online oldalán →

  • kapcsolódó anyagok
MUNKAJOG