Az ombudsman a 2009. szeptember 5-i magyar-svéd labdarúgó mérkőzés rendezésével kapcsolatos vizsgálat során tapasztalt visszásságok orvoslásáért a sportért felelős miniszterhez fordult.

A válogatott labdarúgó mérkőzésre való beléptetés során Szabó Máté nem látta biztosítottnak, hogy tulajdonosaik a rendezvény végén visszakaphassák azokat az elvett tárgyaikat, amelyeket nem vihettek be a rendezvényre. Nem kaptak igazolást, elismervényt, és a tárgyak elkülönített őrzése sem volt megoldott. A jegyellenőrzés sokszor kifejezetten rossz látási körülmények között, manuálisan zajlott. A stadionban nincs elektronikus jegyellenőrző-beléptető rendszer, így a jegyekkel való visszaélés lehetőségei is nagyobbak.

A mérkőzés alatt a kiürítési útvonalak az egyes szektorokban nem voltak láthatóak, mert azokon is nézők álltak, illetve ültek. Ennek indokát a vizsgálat nem tudta megállapítani, de néhány hely kettős értékesítését a jegyeket forgalmazó társaság elismerte. A helyszínen látottak és az utóbbi idők sportrendezvényein tapasztaltak alapján Szabó Máté egyetért az országos rendőrfőkapitánnyal abban, hogy indokolt lenne az elektronikus beléptető rendszer kialakítása. Ezzel ugyanis megakadályozható a hamis, vagy hamisított belépőjegyek felhasználása, és az is, hogy bejuthasanak a sportrendezvények látogatásától eltiltott személyek. Mindez alkalmas lehet alapvető joggal összefüggő visszásságok megelőzésére.

Az ombudsman a visszásságok orvoslásáért a sportért felelős miniszterhez fordult.