Indokolatlannak tartja az Amerikai Egyesült Államok törvényhozása alsóházának jogállamiságot és sajtószabadságot féltő nyilatkozatát “a Magyar Köztársaság Országgyűlése által megválasztott Országos Rádió és Televízió Testület” – áll a médiahatóság szerdai közleményében.

“A képviselőház által meghozott határozat nincs tényekkel alátámasztva, elszórtan megjelenő sajtóértesülésekre épít preambulumában” – írják, hangsúlyozva, hogy az ORTT “átlátható, nyílt pályázati eljárásban ítélte oda az országos rádiós frekvenciák használati jogát, és az előre meghirdetett értékelési szempontok szerinti legjobb ajánlatot benyújtó pályázókat nyilvánította nyertesnek”.

Emlékeztetnek arra, hogy a törvény által titkosnak minősített adatok kivételével nyilvánosak a pályázati értékelés szempontjai, a pályázati ajánlatok tartalma, a Testület üléseinek szó szerinti jegyzőkönyvei, a megszületett határozatok és ezek indokolása.

Mint írják, Magyarország demokratikus jogállam, ahol a hatósági döntésekkel szemben – így az ORTT pályázati döntéseivel szemben is – bírói jogorvoslattal lehet élni. A sikertelenül pályázó vállalkozások közül ketten – a korábbi jogosultak – éltek is ezzel a lehetőséggel, a perek jelenleg is folyamatban vannak.

“A bíróság a kereseteknek megfelelően megvizsgálja, hogy az ORTT határozatai mindenben megfeleltek-e jogszabályoknak, és amennyiben nem, úgy az ORTT a bíróság határozatának megfelelően fog eljárni” – zárul a közlemény.

November 18-án tett közzé kilenc ország budapesti nagykövetsége közös nyilatkozatot, amelyben felhívja a figyelmet a magyarországi befektetői klímát negatívan befolyásoló tényezők veszélyeire.

Visszatarthatják a külföldi befektetőket a magyarországi “nem transzparens viselkedésről” szóló jelentések – írták. Különös aggodalommal figyelik “a nem transzparens viselkedés jelentős megnyilvánulásait, amelyek hatással vannak a befektetőkre a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein”. Az erről szóló jelentések visszatarthatják a befektetéseket, amelyekért Magyarország, minden más államhoz hasonlóan, verseng – olvasható az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc nagykövetségeinek közös támogatásával kiadott dokumentumban, amely a brit képviselet honlapján jelent meg.

Az amerikai törvényhozás alsóháza, a képviselőház nem kötelező érvényű határozatban ítélte el helyi idő szerint múlt kedden a frekvenciadöntést; a 915-ös határozatott, amely a “Magyarország ösztönzése a jogállamiság tiszteletben tartására, a külföldi befektetők tisztességes kezelésére és a szabad, független sajtó előmozdítására” címet viselte, 333 igen szavazattal 74 ellenében fogadták el.

A határozatot Joe Donnelly jegyezte, és hét további indianai képviselő támogatta. Dennis Kucinich demokrata párti ohiói képviselő, a kongresszus magyar baráti csoportjának elnöke – aki nemmel szavazott – felhívta a figyelmet: Magyarországon vizsgálat kezdődött a rádiópályázatok odaítélése ügyében és ügyészi eljárás várható, tehát szerinte a határozat felesleges, mert arra szólítja fel Magyarországot, amit éppen tesz.

Kapcsolódó cikk:

Frekventált frekvenciák – Az ORTT botrány hátteréről