Még ebben a hónapban lezárja a vám- és pénzügyőrség az autóreklámokkal foglalkozó Il Ferro Kft.-vel kapcsolatban még 2007. július közepén indított nyomozást – közölte VPOP hétfőn. A károsultakat képviselő ügyvédi iroda szerint az idén márciusban, áprilisban sor kerülhet az Il Ferro Kft.-vel szemben indított polgári peres eljárás első tárgyalására is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az Il Ferro Kft. gazdasági működését érintő, bűncselekmény elkövetését feltételező bejelentés alapján rendelt el nyomozást csalás gyanúja miatt 2007. május 2-án. A BRFK a nyomozás elrendelése előtt hivatalból vizsgálta, hogy a mintegy nyolcezer autós ügyféllel szerződést kötő Il Ferro ügyében történt-e bűncselekmény, és a beszerzett információk alapján döntöttek a nyomozás elrendeléséről május elején. A fokozott ügyészi felügyelet mellett folytatott nyomozás során igazságügyi könyvszakértőt rendeltek ki, a véleménye július elején érkezett meg a rendőrséghez.

A BRFK 2007. július 19-én tudatta: a rendőrök és ügyészek a szakvélemény áttanulmányozása után egyetértettek abban, hogy csalás nem állapítható meg, de a számvitel rendje megsértésének és az adócsalásnak a gyanúja igen, így ezek vonatkozásában az iratokat az illetékes nyomozó hatósághoz, a vám- és pénzügyőrséghez küldte meg a BRFK.

Ennek alapján a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) 2007. július 23-án nyomozást rendelt el számvitel rendjének megsértése vétség elkövetése gyanúja miatt az Il Ferro Kft. tevékenységével kapcsolatban.

A rendelkezésre álló adatok szerint a kft. vezetői az ügyfeleik által befizetett összegek jelentős részét különböző módszerekkel kivonták a gazdasági társaság vagyonából, készpénzben felvették, majd sajátjukként rendelkeztek vele. A ügy előzménye, hogy az autóreklámokkal foglalkozó cég autósokkal kötött szerződéseiben azt vállalta, hogy havi 40-50 ezer forint reklámozási juttatást fizet a gépkocsikon elhelyezett matricákért. Az autósoknak előzőleg ehhez több százezer forintos úgynevezett regisztrációs díjat kellett fizetniük.

A VPOP hétfői közlése szerint a tényállás maradéktalan tisztázása és az esetleges büntetőjogi felelősség megállapítása végett – figyelemmel az elkövetéssel érintett sértettek nagy számára -, 3.400 tanú kihallgatása is szükségessé vált.

Az eljárás folyamán beszerzett bizonyítékok alapján összesen hat embert hallgattak ki sikkasztás, csalás, pénzmosás, valamint a számviteli rend megsértésének megalapozott gyanúja miatt. A nyomozás során nagy értékű ingatlanokat és személygépjárműveket foglalt le a pénzügyőrség, több mint százmillió forint értékben.

A VPOP tájékoztatása szerint jelenleg mintegy 30 tanú kihallgatása még tart, ezután – még ebben a hónapban – a nyomozást iratismertetéssel és vádemelési javaslattal fejezi be a vám- és pénzügyőrség.

A pénzügyőrök 2008. február 14-én és 21-én őrizetbe vették az ügyben az Il Ferro két tulajdonosát. A büntetőeljárásról szóló törvény szerint a nyomozás legfeljebb a meggyanúsítástól számított két évig terjedhet, utána meg kell szüntetni az eljárást, vagy vádat kell emelni az ügyben.
Az autóreklámokkal foglalkozó cég 2007. február vége óta nem fizetett ügyfeleinek, az érintett autósok még abban az évben, július elején pertársaságot alapítottak.

A Dr. Bense László Erik Ügyvédi Iroda tájékoztatása szerint a 2007 októberében benyújtott keresetlevél óta sok új taggal bővült a felperesek száma, részükre költségkedvezmény iránti kérelmet nyújtott be a képviseletet ellátó ügyvédi iroda. Minden felperes anyagi helyzetét külön-külön, részletesen meg kellett vizsgálnia a bíróságnak, ezért húzódott idáig a per előkészítése.

Az Il Ferro több mint száz károsultja azt szeretné elérni, hogy az Il Ferro fizesse vissza a befizetett díjakat, valamint kapják meg a megígért havi összeget, késedelmi kamattal együtt.