Bár törvény írja elő, hogy a téli hónapokban nem lehet kilakoltatni senkit, ezt számos végrehajtó cég figyelmen kívül hagyja, a hatóságok pedig nem lépnek. A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége petíciót juttatott el az Európai Unió illetékes bizottságához – írj a szombati Magyar Hírlap.

A bírósági végrehajtásról szóló törvény szerint: “A végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély.” Ám ezt nem minden végrehajtó tartja be. A bankok eleget tesznek ugyan az előírásnak, egyes végrehajtó cégek azonban nem. Hiába a jogszabály, amely szerint ebben az időszakban “kizárólag az önkényes lakásfoglalók és a rendbírság fizetésére kötelezettek lakoltathatók ki”, a kilakoltatások ezekben a hónapokban is töretlenül folynak országszerte. Eddig 15 ezer kilakoltatás történt, jelenleg 740 ezer ingatlan áll végrehajtás alatt. A lakásuk elvesztésével veszélyeztetett banki adósok száma azonban meghaladja az 1,7 milliót.

Az Otthon- és Érdekvédők Magyarországi Szövetsége a fentiek miatt közérdekű pert indított a Fővárosi Bíróságon az ötven legnagyobb bank és a pénzhitelezéssel foglalkozó cégek ellen. A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége pedig petíciót juttatott el az Európai Unió illetékes bizottságához. Ebben felhívták a figyelmet arra, hogy a külföldi pénzintézetek leánybankjai inkorrekt vállalkozói hitelezést, szolgáltatást folytatnak Magyarországon: a kamatfelár felett olyan költségeket is érvényesítenek, amelyeket a fejlettebb tagállamokban nem mernének megtenni – ismerteti a napilap.