Közösen tiltakozik az öt nagy rendőrszakszervezet a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvénynek az állomány számára hátrányos módosítása és a béren kívüli juttatások csökkentése ellen – jelentette be Bárdos Judit, az öt szakszervezetből alakított demonstrációs bizottság szóvivője szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján.

A rendőrség személyi állományának több mint felét, összesen 22 ezer embert képvisel az öt szakszervezet: a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ), a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ), a Rendészeti Védegylet (RV), a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ), valamint a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) – mondta Bárdos Judit.

Hozzátette: a rendszerváltás óta először fordult elő, hogy a rendőrségi szakszervezetek egy közös cél érdekében összefogtak. Eljött a pillanat, amikor minden szakszervezetnek félre kell tenni egymás iránti ellenérzését egy közös cél, a munkavállalók érdekében – jelentette ki.

Mint elmondta, tiltakoznak a rendőrség állományát érintő esztelen megszorítások ellen, hogy a rendőrök életkörülményei, szociális helyzetük folyamatos romlik. A demonstrációs bizottság szóvivője – aki a BRDSZ főtitkára is – elmondta: követelik, hogy “emeljék vissza” a rendőrségen foglalkoztatott munkavállalók béren kívüli juttatását a 2009-es szintre, és kapjanak ugyanannyi cafeteriát, mint a közszféra többi dolgozója.

Megjegyezte: követeléseiket eljuttatták az igazságügyi és rendészeti miniszterhez is, aki csütörtök 16 órára egyeztetésre hívta az érdekképviseleteket.

Bárdos Judit hangsúlyozta: addig folytatja az együttműködést az öt szakszervezet, amíg nem teljesítik a követeléseiket. Amennyiben tárgyalással nem tudják elérni céljaikat, akkor “megkezdik akciójukat”, de annak részleteiről nem kívánt beszélni. Mindössze annyit mondott, minden törvényes eszközt megragadnak, hogy követeléseik teljesüljenek, de céljaik érdekében nem nyúlnak törvénytelen eszközökhöz.

Az FRSZ képviseletében Dávid Tibor elmondta: tiltakoznak az ellen, hogy a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvényt (Hszt.) a közelmúltban mindenféle egyeztetés nélkül úgy módosították, hogy akit a szolgálati viszonnyal összefüggő bűncselekmény miatt jogerősen elítélnek, az méltatlanná válik a hivatásos szolgálatra.

A XIII. kerületi rendőrkapitányságon Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány előző nap bejelentette, hogy hét rendőr mulasztott a “fekete sereg” vezetőjének tartott Magyar Róbert házi őrizetének ellenőrzésekor. A vezérőrnagy szerint a fegyelmi felelősség, illetve két rendőr esetében a katonai bűncselekmény gyanúja is felvetődik.

Dávid Tibor ezzel kapcsolatban kijelentette: a rendőrök “nem egetverő bűncselekményt követtek el, nem embert öltek”, nem voltak korruptak, hanem szakmai hibát vétettek, mégis – amennyiben beigazolódik a kötelességszegésük -, távozniuk kell a testülettől.

Közölte: tiltakoznak az ellen is, hogy a katonai bűncselekmények miatt kiszabható pénzbüntetéseket a korábbi 25-szörösére emelték, ezért fordulhat elő, hogy azokat a rendőröket, akik elaludtak szolgálatban, és így kötelességszegést követtek el, 700 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. A kollégának a féléves nettó fizetését kell büntetésként kifizetnie, ez elfogadhatatlan, nyomorba dönti a rendőröket – szögezte le.

Bárány Zoltán a TMRSZ képviseletében emlékeztetett: Alkotmánybírósághoz (Ab) fordultak, hogy a rendőröknek is legyen sztrájkjoga. Most az öt szakszervezet felhívta az Ab figyelmét, hogy mielőbb döntsön a kérdésben. Papp Zoltán a BRDSZ képviseletében arról beszélt, hogy az állam nem feledkezhet meg a rendőrségről, amelynek tagjai a közrend és közbiztonság fenntartása érdekében az életüket kockáztatják.