A modern büntetőpolitika meghatározó jellemzője, hogy nem kizárólag a büntető igazságszolgáltatásra bízza a bűnözés elleni küzdelmet és a közbiztonság megteremtését, hanem invesztál a bűnmegelőzési munkába. Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság a társadalmi bűnmegelőzés területén 2002 és 2009 között jelentős eredményeket ért el.

A kriminálpolitikai reform része volt a kétnyomtávú büntetőpolitika kialakítása. E megújulás biztosított lehetőséget a helyi projektek megvalósítására. Az öt év alatt felhalmozott tapasztalat pedig szakmai alapot teremtett a közösségi bűnmegelőzés rendszerének európai uniós forrásból történő fejlesztéséhez.

Párhuzamos cselekvéssel lehet csak hosszú távon kezelni a bűnözés problémáját. Magyarország e nemzetközi elvárásokhoz a 2002-ben induló kriminálpolitikai reformmal zárkózott fel. A kormányzat a hagyományos büntetőpolitika mellett új szemléletre és új szakpolitikák megteremtésére törekedett, így alakult ki a:

  • a bűnmegelőzési szakpolitika;
  • állami feladatként az áldozatsegítés, áldozati kárenyhítési szakpolitika;
  • a mediáció büntetőeljárásba történő bevezetése;
  • az erőszakmentes konfliktuskezelési szemlélet és technikák alkalmazása;
  • a kétnyomtávú büntetőpolitikai szemlélet bevezetése.

A kriminálpolitikai reformról, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság 2002 és 2009 között kifejtett tevékenységéről, eredményeiről bővebben az OBmB hivatalos honlapján