A tegnapi nappal új időszak kezdődik az Unió hírközlési szolgáltatói számára. Az EU 27 tagállamának hírközlési szabályozó hatóságai most üléseznek első alkalommal az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozó Hatóságok Testülete (BEREC) tagjaiként.

Az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozó Hatóságok Testülete elnevezésű új hírközlési szabályozó testületet az EU új távközlési szabályainak a Tanács és a Parlament által történő 2009. decemberi elfogadását követően hozták létre. A BEREC, melynek tagjai között 12 vezetékes és 10 mobil, az EU számos más tagállamában is működő távközlési vállalat, valamint több száz egyéb, határokon átnyúló szolgáltatási területtel rendelkező szolgáltató is található, kulcsfontosságú szerepet fog játszani az egységes távközlési piac és az Európa-szerte egységes szabályozás megerősítésében. A szakértői irodával támogatott új európai hírközlési szabályozási testület különösen a tisztességes verseny egységes távközlési piacon történő megvalósításáról gondoskodik. 2008-ban az európai távközlési ágazat bevételei 351 milliárd eurót tettek ki.

„Az EU távközlési szabályozó testületének létrehozása fontos mérföldkő Európa távközlési piacán” – mondta Vivane Reding, az EU távközlésért felelős biztosa, aki a testület létrehozását még 2007-ben javasolta. “A Parlament, a Tanács és a Bizottság egyaránt egyetértettek abban, hogy az európai egységes távközlési piacnak szüksége van a BEREC-re. Az új testület támogatni fogja a nemzeti hírközlési szabályozókat és az Európai Bizottságot abban, hogy következetes szabályokat és versenyképes feltételeket alakítsanak ki Európa-szerte. Ez serkenteni fogja az európai távközlési szolgáltatásokat az olyan gyorsan fejlődő területeken, mint például a mobil internet, és jelentősen hozzájárul majd az európai gazdasági fellendüléshez.”

„A BEREC első ülése a versenyképesebb európai távközlési piac kialakításának irányába tett lépés. Várakozással tekintek az egységes európai távközlési piac további fejlődése elé, különös tekintettel az 500 millió európai polgár számára gyakorolt pozitív hatásra” – nyilatkozta Neelie Kroes, az EU versenypolitikáért felelős biztosa.

A BEREC, az új európai hírközlési testület fontos szakvéleményeket fog kiadni az EU távközlési piacának működéséről. A BEREC a nemzeti hírközlési szabályozók függetlenül végzett tevékenységét is tanácsadással támogatja és egészíti ki, különösen a határokon átnyúló hatásokkal járó szabályozási döntésekben.

A BEREC testületét a 27 nemzeti távközlési szabályozó vezetője alkotja, a testület munkáját egy szakmai és adminisztratív szempontból támogató iroda segíti. A legtöbb határozathoz kétharmados többség szükséges, kivéve a nemzeti szabályozók által az Európai Bizottság számára bejelentett intézkedéseknek a Bizottság általi elemzéséhez a BEREC által adott véleményt, amelyet egyszerű többséggel fogadnak el.

A BEREC az „ európai szabályozók csoportja” elnevezésű korábbi testület helyébe lép, amely kizárólag konszenzus alapján működött, és nem képezte az EU szabályozási folyamatának szerves részét.

Következő lépések

A BEREC irodájának végleges helyszínéről még nem született döntés, mivel ehhez mind a 27 tagállam kormányának egyetértése szükséges. A megállapodás megszületéséig a BEREC ideiglenes szélhelye Brüsszelben lesz.

Előzmények

Az EU távközlési reformjának ( MEMO/09/568 ) eredményeképpen 500 millió európai polgár élvezheti az abból fakadó előnyöket, hogy az európai távközlési piacon fokozódó verseny következtében a fogyasztóknak több választási lehetőség áll a rendelkezésére, szerte Európában javul a gyors, szélessávú internetkapcsolattal való lefedettség, valamint a távközlési szolgáltatásokra vonatkozóan megerősödik a magánéletük tiszteletben tartásához való joguk. Míg a BEREC, az új hírközlési szabályozó testület már tegnap megkezdte működését, a teljes távközlési reformcsomagot a 27 tagállamnak 2007 júniusáig kell átültetniük nemzeti jogrendjükbe.