Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 2010. január 27-én az Országos Rádió és Televízió Testület székházába látogatott. A látogatásának célja az volt, hogy az EBESZ értékelést készítsen a választásokat megelőző helyzetről, és javaslatot tegyen a választásokat megfigyelő misszió felállítására.

A kétoldalú találkozón az EBESZ képviselőit – Beata Martin-Rozumilowicz (az EBESZ/ODIHR választási részlegének felügyelője), valamint Igor Dolgih (választási szakértő) – Tirts Tamás és Gyuricza Péter testületi tagok, valamint az Iroda munkatársai fogadták.

Az EBESZ látogatásának célja az volt, hogy értékelést készítsenek a választásokat megelőző helyzetről, hogy ezen értékelés alapján tegyenek javaslatot az EBESZ/ODIHR a választásokat megfigyelő misszió felállítására. A javaslat alkalmából több szervezetnél tettek látogatást.

 A testületi tagok tájékoztatták az EBESZ képviselőit, hogy a műsorszolgáltatók választási kampányban történő részvételét érintő kifogásokkal 2010-ben is számolni kell, erre tekintettel az ORTT ellenőrzi a műsorszolgáltatók műsorait, valamint várhatóan a 2002-es és 2006-os választásokhoz hasonlóan ajánlást ad ki számukra annak érdekében, hogy részletes jogértelmezéssel segítse a műsorszolgáltatókat a kampányban kívánatos szerkesztői gyakorlat kialakításában.

 A képviselet tájékoztatást kapott arról is, hogy a műsorszolgáltatók tevékenységét az ORTT és az OVB párhuzamosan ellenőrzi. A választási eljárásról szóló törvény 2005. évi módosítása óta kialakult gyakorlat igényli a két szerv közötti szoros együttműködést, annak érdekében, hogy a megalapozott kifogások minél hatékonyabb jogorvoslatot nyerjenek. A párhuzamosságok egyszersmind jól kiegészíthetik egymást, hiszen a két szerv lényegesen eltérő joghatású szankciókkal rendelkezik. Régebb óta fennáll a párhuzamosság például a médiabeli kampánycsend-sértések esetében: az OVB megállapító határozata nyomán a Testület médiajogi szankciót alkalmaz az időszerű tájékoztatás megsértése miatt.