Ügyvéd nem biztathatja törvénysértésre ügyfelét! - Előzetes vizsgálatot rendel el a kamara M. Róbert ügyvédjének ügyében

2010.02. 2. MTI

Előzetes vizsgálatot rendel el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyvédi Kamara a házi őrizetből megszökött M. Róbert ügyvédjének televíziós nyilatkozata miatt - mondta a kamara elnöke kedden.

A "fekete sereg" néven ismert bűnszervezet vezetőjének tartott M. Róbert ellen - egyebek mellett - emberölés gyanújával folyik évek óta büntetőeljárás. A férfi előzetes letartóztatását a törvény kötelező rendelkezése folytán 2008 őszén kellett megszüntetni, mert annak tartama elérte a három évet. M. Róbert akkor került házi őrizetbe, ahonnan ez év január közepén megszökött.

Lakatos Csilla, Borsod megyei ügyvéd a TV2 Mokka című műsorában azt üzente szökésben lévő védencének: "addig semmilyen módon ne jöjjön vissza, illetőleg adja fel magát, ameddig jogerős ítélet nem fog születni, amit én körülbelül 3 évben prognosztizálok".

Csontos János, a Borsod megyei kamara elnöke az eset kapcsán közölte, hogy kedden - egyelőre faxon - megkapták a hivatalos levelet (újságírói értesülés szerint a szaktárcától), amelynek alapján előzetes vizsgálatot rendelnek el. Ennek eredményétől függ, hogy fegyelmi vagy etikai eljárást indítanak-e, vagy ha azt állapítják meg, hogy "semmi nem történt", megszüntetik a további vizsgálatot.

Úgy fogalmazott: egy mondatot kiragadva a szövegkörnyezetből nem lehet megítélni a történteket, ezért is van szükség a vizsgálat lefolytatására. Természetesen ennek első részeként az érintett ügyvédet is meghallgatják.

Hangsúlyozta, hogy álláspontja szerint egy ügyvédnek a törvényesség határain belül mindent meg kell tennie védence ügyének előmozdítása érdekében, de nem biztathatja törvénysértésre, bűncselekményre ügyfelét. "Ezt kell, hogy kiderítse, megállapítsa vagy megcáfolja a vizsgálat" - tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek:

Szökés háziőrizetből - Belső vizsgálatot rendelt el a BRFK vezetője Magyar Róbert eltűnése miatt→

Ügyvéd nem bíztathatja törvénysértésre ügyfelét - Kamarai vizsgálat indulhat M. Róbert ügyvédjének televíziós nyilatkozata miatt→
 

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
ÜGYVÉDSÉG