Újabb kilenc pártot vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtök esti budapesti ülésén; ezzel 23-ra emelkedett azoknak a jelölőszervezeteknek a száma, amelyek megméretnék magukat az áprilisi országgyűlési választáson.

A testület csütörtökön jelölőszervezetként nyilvántartásba vette a Zöld Demokraták-Zöld Baloldal-Zöldek Szövetségét (Zöld Baloldal), az Igazi Demokraták Klubját (IDK), a Szabad Demokraták Szövetsége – a Magyar Liberális Pártot (SZDSZ), a Magyar Kommunista Munkáspártot (Munkáspárt), az SMS Demokrata Pártot (SMSDEMOKRATA), a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Pártot (Jobbik), az Összefogás Pártot (ÖP), a Fidesz-Magyar Polgári Szövetséget (Fidesz), valamint az MCF Roma Összefogás Pártot (MCF).

A Jobbik a nyilvántartásba vételi bejelentő lapon Jobbik Magyarországért Mozgalom néven tüntette fel magát, a bírósági kivonaton azonban szerepelt a nevében a párt megjelölés is. Az OVB előtt Szabó Gábor a párt képviseletében azt mondta, eddig minden választáson így vették a szervezetet nyilvántartásba, és már döntöttek arról, hogy a névből törlik a párt megnevezést, ennek bírósági átvezetése még tart.

Az OVB azonban ragaszkodott hozzá, hogy a bírósági kivonaton szereplő névvel vegye nyilvántartásba a szervezetet, ezt a jelölőszervezet képviselője elfogadta. Amikor pedig megérkezik a bíróság határozata a párt névváltoztatásról, módosítják a jelölőszervezet nevét.

Bár kérte nyilvántartásba vételét az Új Roma Kerekasztal Szövetség, a Szolnok Megyei Bíróság közlése szerint a szervezet nem párt, ezért az OVB nem vette nyilvántartásba jelölőszervezetként.

Az áprilisi országgyűlési választásokon az egyéni választókerületekben pártjelöltek és független jelöltek is indulhatnak, de területi és országos listát csak pártok állíthatnak. Ehhez azonban előbb be kell jelenteniük magukat az illetékes választási bizottságnál. Az OVB-nél azoknak a pártoknak kell nyilvántartásba vetetniük magukat, amelyek több megye, vagy valamely megye és a főváros területén kívánnak jelöltet vagy listát állítani.

Az OVB korábban már jelölőszervezetként nyilvántartásba vette a Civil Mozgalmat (CM), a Vállalkozók Szövetsége a Reformokért (VSZ), a Magyar Szocialista Pártot (MSZP), az Új Szociáldemokrata Néppártot (ÚSZNP), a Demokrata Uniót (DU). Nyilvántartásba vette továbbá a Magyarok Egymásért Szövetsége (MESZ), a Magyar Republikánus Politikai Párt (MRPP), a Liberális Roma Unió Párt (LRUP) és a Történelmi Szövetség, Kisgazdák-Szociáldemokraták Párt (Történelmi Szövetség) nevű pártokat.

Nyilvántartásba vette ezeken túl a Torgyán-Kisgazda-Koalíciót, a Magyarországi Kisebbségek Pártját (MKP), a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot (MSZDP), a Szociáldemokrata Pártot (SZDP), továbbá a Magyar Demokrata Fórumot (MDF).